Страната ни е на осмо място по наемане на експерти от трети страни, издаваме най-много сини карти на украинци и руснаци

С внос на ИТ експерти от Индия страната ни бори кризата за висококвалифицирани кадри, докато Франция наема лекари от Алжир и Мароко. Това показват данни на Евростат за издадените разрешителни за работа на служители от страни извън ЕС, известни като "сини карти", цитирани от в. "Монитор".

С тези работни визи европейските работодатели могат да наемат специалисти в сферата на здравеопазването, високите технологии и науката. През 2016 г. сини карти са били издадени на 20 979 висшисти от трети страни.

Виж още: Българи има нужда от поне още 30 хил. IT специалисти

17 630, или 85% от всички разрешителни са дадени в Германия, като най-търсени се оказват инженерите и лекарите. Работодателите във Федералната република наемат лекари основно от Турция и Индия, докато за компютърни експерти разчитат на кадри от Украйна и Китай. Заради недостига на инженери немските шефове издават работни визи на специалисти от Русия, Китай и САЩ.

Във Франция през 2016 г. са били наети 750 служители от трети страни, показват данни на европейската статистика. Най-много работни визи са получили инженерите, предимно от Русия и Украйна, следвани от лекари от Алжир и Мароко.

От възможността да наемат висококвалифицирани кадри от страни извън ЕС са се възползвали десетки полски фирми, които през 2016 г. са поискали сини карти за 673 експерти.

На четвърто място по брой работни визи се нареждат Люксембург с 636 разрешителни, следван от Италия, където са били издадени 254 документа.

Виж още: В кои страни в Европа всички висшисти си намират работа

България заема осмо място по "внос" на висококвалифицирани кадри от трети страни, като през 2016 г. страната ни е издала 115 разрешения за работа. У нас най-много чужденци идват в ИТ сектора, като основен донор на кадри са Украйна, Русия, Индия и Китай. Все повече работодатели наемат инженери от Русия, Турция и Тунис.

Източник: в. "Монитор"