Успокояването на положението след двете години на протести води до значителен прогрес в нивата на демокрацията, макар да оставаме "несъвършена демокрация"

Ръст с 9 позиции спрямо миналата година за България в индекса на демокрацията за 2015 г. Така страната ни достига 46-о място.

Придвижването на страната ни напред в класацията на Economist Intelligence Unit (EIU) се дължи на факта, че е излязла от периода на масови протести и политическа нестабилност, съобщава българския офис на телевизия Блумбърг. 

Спокойствие на протестния фронт

Според доклада бившите комунистически балкански страни все още изостават зад Централна Европа от гледна точка на демократичните стандарти и икономическото представяне, но няколко страни все пак са постигнали значителен прогрес, сред които най-очевиден е този на България.

Основна причина за ръста на България през 2015 г. е факта, че е излязла от периода на масови протести и политическа нестабилност през 2013 г. и 2014 г. Така за миналата година страната ни отбелязва резултат от 7,14 пункта през 2015 г. спрямо 6,73 пункта през 2014 г. 

Виж още: Вече 8 години демокрацията в България запада​

Благодарение на това страната се измества от 10-а до 7-а позиция в регионалната ранглиста, а в световната е с цели девет места по-напред - от 55-а до 46-а позиция.

България се представя най-добре по показателя "Избирателен процес и плурализъм", където постигаме 9,17 точки. Най-лошо е представянето на страната по отношение на политическата култура на населението, където отбелязваме само 5,00 пункта. Гражданските свободи също постигат добър резултат с 8,24 пункта.

Обща класация

На първо място в класацията се намира Норвегия с общ резултат от 9,93 пункта, като на следващите две места са Исландия (9,58 пункта) и Швеция (9,45 пункта). Осем страни от първите десет са европейски, включително Дания, Швейцария и Холандия, като само Нова Зеландия (на 4-о място с 9,26 пункта) и Канада (7-мо място с 9,08 пункта) представят останалата част от света. На последно 167-мо място в класация е Северна Корея, а преди нея е Сирия.

Според изданието страшната епоха, в която живеем, не благоприятства за защитаването на демократичните стандарти или разширяването на обхвата на демокрацията. "В нашите тревожни времена първата жертва на страха и несигурността често е свободата", пише EIU.

Виж още: Най-щастливите хора в света живеят в...​

Почти половината от страните в света могат да бъдат възприемани за демокрации, но докладът посочва, че според индекса броят на "пълните демокрации" е нисък, само 20, а 59 страни са определяни като "несъвършени демокрации" (където попада и България). От останалите 88 страни 51 са "авторитарни", а 37 - "хибридни режими".

Според доклада най-големия риск за демокрацията в Европа идва от бежанската криза и последвалия възход на популистките партии. Според EIU този ход на събитията допълнително ще отслаби връзките между страните членки на ЕС.

Източник: Блумбърг България