Писателят Никола Инджов предлага за национален химн "Върви, народе възродени"

Подходящ ли е за страната ни химна "Мила родино"? Не е въпрос, който всеки би си задал, но очевидно има такива, които смятат, че може и по-добре.

В интернет има петиция, която предлага смяна на българския национален. Идеята е лансирана от писателя Никола Инджов, който предлага песента да бъде сменена с "Върви, народе възродени", по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

Ето и мотивите, които Никола Инджов излага:

"ХИМНЪТ ДА ВЪЗВИСЯВА БЪЛГАРИЯ - ДЪРЖАВАТА НА ДУХА!

България - Държавата на духа, създадена от Първоучителите Кирил и Методий, е единствената наша държава, устояла на насилствени владичества, враждебни нашествия, световни войни.

България - Държавата на духа, олицетворява културното превъзходство като израз на свобода и вгражда в разума на българския народ култури, религии и езици от отечествените постранства.

България - Държавата на духа, съществува като несъкрушима родина и има свой величествен химн!

Без съмнение, този химн е "Върви, народе възродени" с текста на поета Стоян Михайловски и с мелодията на композитора Панайот Пипков, надживял официалните символни песнопения на три досегашни български царства и една република."

Подобно бе и предложението Денят на славянската писменост и култура 24 май да бъде избран за официален национален празник на Република България. Идеята периодично набира популярност, но никога достатъчно, за да бъде погледнато сериозно на нея. 

Виж още: "Марсилезата" - войнственият химн на Франция (видео)​