Неправителствената организация "Репортери без граници" публикува своя годишен доклад, според който страната ни е на 111-о място в световната класация за 2018 г.

България е на 111-о място в класацията за свободата на печата в света според годишния доклад 2018 на неправителствената организация “Репортери без граници". В челната десетка са Норвегия, Швеция, Холандия, Финландия, Швейцария, Ямайка, Белгия, Нова Зеландия, Дания и Коста Рика.

Страната ни продължава да пада в Индекса на свободата на печата и запазва последното си място сред държавите от ЕС. Въпреки че в момента председателства общността, България ни се нарежда и след всички страни от Западните Балкани, някои от които все още са само кандидати за еврочленство.

Корупцията и сблъсъкът между медии, политици и олигарси са широко разпространени, обобщава БНР. Най-известното въплъщение на това необичайно състояние е Делян Пеевски, бивш шеф на главната разузнавателна агенция в България и собственик на медийната група, която има шест издания и контролира 80% от медийното разпространение, сочат данните.

През 2016 г. страната ни е заемала 113-о място, но миналата година се изкачи с четири места нагоре, до 109-а позиция. 

Виж още: "Ню Йорк таймс": Олигарси превземат медиите в Източна Европа

Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда с пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат по-меки в отразяването и да се въздържат от засягане на някои теми, се казва още в доклада. Заплахите и атаките срещу журналисти се засилиха през последните месеци и да бъдеш журналист в България може да се окаже опасно.

В глобален мащаб "Репортери без граници" предупреждават, че климатът на омраза и враждебност към журналистите, както и засилващите се опити за контрол върху медиите, са заплаха за демокрациите в света.

Групата обвинява трите световни суперсили - САЩ, Русия и Китай, че оглавяват атаката срещу свободата на печата. Според организацията свободата на печата по целия свят е под заплаха от тройния удар на американския президент Доналд Тръмп, Русия и Китай в опит да бъдат смазани всички несъгласни.

Виж още: България продължава срива в свободата на словото

На световната карта България попада сред държавите, където ситуацията със свободата на печата се определя като "трудна". Със същия статут са Македония, Беларус, Турция, Русия, Мексико, Венецуела, повечето африкански и азиатски държави.

На картата с данните за 2017 г. в бяло са оцветени държавите, където ситуацията е добра, а в жълто - задоволителна. В оранжевите зони има значителни проблеми, в червените, сред които България, положението е трудно, а в черните - много сериозно

Източник: БНР