Делът на нелегално продаваните цигари у нас е поне около 20%, загубите са десетократно повече, отколкото в Германия

Измежду страните в ЕС у нас облагането на тютюневите изделия има най-голямо значение за изпълнението на държавния бюджет, но същевременно страната ни губи относително най-много приходи заради контрабанда спрямо всички останали членки на ЕС.

Това сочи анализ на "Индъстри уоч", озаглавен "Контрабандата на тютюневи изделия и бюджета: ефекти за стабилността на фиска в България и ЕС".

Контрабандата на цигари коства на фиска 1,6-2%

от общите данъчни приходи, които държавата събира. По този показател "изпреварваме" значително всички страни в ЕС.

Като относителен принос за бюджета загубите тук са тройно по-високи в сравнение с Румъния и Полша например, 10 пъти повече от Германия и около 16 пъти над този показател в Холандия.

Виж още: Ужасен клип, който ще ви откаже от цигарите

Потреблението на нелегално продавани цигари е неравномерно разпределено сред големите български градове, показва още анализът.

Ако контрабандата в най-засегнатите 10 града се свие до средната за страната, загубите за бюджета биха намалели с 1/4, или

около 110 млн. лева допълнителни приходи от акциз и ДДС

Акцизите върху тютюневите изделия носят около 1,8 млрд. лв. приход през 2014 г., или 44,5% от всички акцизи и 6% от всички бюджетни приходи. Макроикономическото измерение на този приходоизточник е е 2,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Според проучване на АС Nielsen, изготвено миналата година, делът на нелегално продаваните цигари у нас е около 20%, като се отчита леко нарастване през последните три години.

Тази оценка вероятно е консервативна и отчита ефекта от заместването на цигари с други тютюневи изделия. При тези допускания консервативната оценка за пропуснатите (несъбрани) общи данъчни постъпления от потребление на тютюневи изделия е

за около 450 млн. лева годишно - акциз и ДДС

Това се равнява на 2% от общите данъчните приходи за 2014 г., или 0,6% от БВП. 

Виж още: Цигарите убиват рекламните си лица

Пред правителството стои предизвикателството да запази фискалната дисциплина в среда на нулева инфлация и минимален растеж, съчетан със свит поток чужди инвестиции и слабо нарастване на работните места, напомнят от "Индъстри уоч".

При неминуемото стагниране на общите приходи в бюджета в подобни условия, постъпленията от акцизи добиват все по-важно макроикономическо значение.

Борбата със сивата икономика и повишаването на събираемостта ще са от ключово значение за стабилността на публичните финанси и възможността да се реализират реформи и разходни политики, заключават анализът.