Борисов и Станишев се срещат днес, за да лобират за приемането ни в Шенген

България е готова да посрещне като бежанци около 200 хил. българи от Украйна. Премиерът Бойко Борисов се съгласи с предложението на лидера на ПЕС Сергей Станишев за облекчаване на процедурата по издаване на статут за сънародниците ни, предаде "Стандарт".

Подсигуряваме българите в Украйна

Премиерът е разпоредил да се провери дали има възможност за промяна в нормативната база. От външно министерство са дали нареждане пък генералното ни консулство в Украйна да издават бързо визи на етническите българи. Само в Донецка област, където се водят ожесточени сражения, има около 6000 българи.

Според Станишев е от особена важност българите в Украйна да получават бежански статут у нас по улеснена процедура, като допълни, че трябва да настояваме български граждани да не бъдат принуждавани да участват във въоръжения конфликт. Той похвали решението на кабинета да издава по облекчен режим визи за сънародниците ни в Украйна.

"България трябва да покаже загриженост с всички средства. Очаквам от българското правителство спешно да мобилизира хуманитарна помощ за сънародниците ни в Украйна", призова лидерът на ПЕС.

Виж още: Даниел Митов: Няма да воюваме с никого

Среща в Брюксел за Шенген

Днес премиерът се среща със Сергей Станишев в Брюксел преди срещата между ЕНП и ПЕС, като двамата ще искат приоритетно влизане на България в Шенген. Днес Борисов е в Брюксел за неофициалното заседание на лидерите от ЕС, като основните теми са борбата на ЕС срещу тероризма след нападенията в Париж и последните събития от кризата в Украйна.