Все още няма сближаване в позициите

Все още няма постигнато споразумение между Гърция и ЕС за предоговаряне на спасителната програма, съобщи АФП, позовавайки се на източник от гръцкото правителство.

Според източника преговорите ще продължат с цел да се достигне взаимно приемливо споразумение за бъдещето на финансирането, реформите и дълга на Гърция.

Съвещанието на министрите на финансите на еврозоната започна вчера към 18.30 часа, като на него трябваше да бъде постигнато сближаване на гледните точки и участниците да се запознаят с плана на Атина да се финансира краткосрочно.

Гърция се дърпа

Очаквано от гръцка страна, представена от своя министър на финансите Янис Варуфакис, е коментиран провалът на меморандумите - споразуменията подписани от 2010 г. насам от Гърция, от една страна, и тройката кредитори - от друга, за отпускането на 240 млрд. евро заем срещу драконовски мерки за икономии и дълъг списък структурни реформи.

Гърция оспорва тази програма, която трябва да приключи в края на февруари, като я обяви отговорна за безработицата и обедняването на населението. В Гърция има известно стабилизиране на финансите, макар че публичния дълг достигна рекордни стойности. Атина повдигна на това съвещание на Еврогрупата въпроса за хуманитарната криза и дълга, посочи гръцкият източник.

Виж още: Ципрас получи вот на доверие за преговорите с ЕС

ЕС иска удължаване на сегашната програма

Останалите министри на финансите от еврозоната на свой ред искат да убедят Атина да поиска удължаване на сегашната програма, преди да търси варианти за намаляване на дълга си, който представлява 175% от БВП на страната, като най-късно трябва да бъде взето решение до 16 февруари, когато е новото съвещание на страните от еврозоната.

Правителството на Алексис Ципрас отказва каквото и да е било удължаване на настоящата програма и предлага алтернативен план за финансиране и реформи. По-рано дипломатически източник съобщи, че Гърция и страните от еврозоната готвят съвместно изявление, предполагайки, че това означава обща позиция. Такава засега обаче не е постигната.