Близо 300 достигна броят на пострадалите, след като трима терористи камикадзе се взривиха в терминала на най-голямото турско летище "Ататюрк", което е и третото най-натоварено в Европа. Следите водят към Ислямска държава

Стрелба и три самоубийствени експлозии на международното летище "Ататюрк" в Истанбул, най-голямото в южната ни съседка, взеха най-малко 42 жертви в късните часове на 28 юни. Ранените, чийто брой достигна близо 240, бяха извозвани до болниците с линейки и таксита. Ден по-късно над 40 от тях са все още в интензивните отделения.

Премиерът Бинали Йълдъръм, който посети мястото на трагедията, посочи, че следите водят към Ислямска държава. Координираното нападение напомня терористичните атаки на летището и в метрото на Брюксел от 22 март, където загинаха над 30 души, а стотици бяха ранени.

13 от убитите в Истанбул са чужденци: петима саудитци, двама иракчани, по един гражданин на Китай, Йордания, Тунис, Узбекистан, Иран и Украйна. Няма данни за пострадали българи. Самолетът на Турските авиолинии за София е излетял преди атентата, съобщи БНР.

Атентаторите пристигнали с такси, но били спрени при пропускателния пункт на терминала за външните линии. Според очевидци един от мъжете се сторил подозрителен на охраната, тъй като бил облечен в шлифер въпреки високите температури навън.

Нападателите, за които има данни, че може да са и чужденци, открили огън с автоматично оръжие. След като полицията отговорила на изстрелите, били детонирани експлозивите.

Би Би Си показва схема с местата на трите бомбени взрива и разположението им спрямо охранителния пост в залата за пристигащи на приземния етаж, входа на първия етаж ("Заминаващи") и паркинга отпред.

Веднага след взривовете полицията в Истанбул затвори летището, полетите бяха отменени и възобновени едва около 2 ч. след полунощ.

Блокирани бяха и пътните артерии, водещи към аеропорта. С падането на нощта срещу сряда в града цареше хаос, а телефоните и интернетът бяха блокирани.

Виж още: Терористични актове целят туризма в Турция

Властите забраниха директно предаване от мястото на терористичния акт, но в социалните мрежи се появи видео, което показва как ранен мъж, паднал на земята, се самовзривява.

Онлайн се разпространяват още кадри с една от експлозиите.

Заради случващото се турският президент Реджеп Ердоган проведе спешно съвещание с премиера и ръководителите на въоръжените сили.

По-късно държавният глава на южната ни съседка заяви, че този акт трябва да послужи за обрат в световната борба с въоръжените групировки.

Бомбите, които избухнаха в Истанбул, можеха да бъдат взривени на всяко летище в която и да е точка на света, предупреди Ердоган.

Съболезнования и подкрепа за Турция декларираха редица световни лидери, сред които германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. САЩ обявиха атаката за "отвратителна" и увериха, че остават непоколебими в поддръжката си за страната.

В началото на седмицата американският Държавен департамент актуализира предупреждението към гражданите си да бъдат крайно предпазливи на публични места в Турция, особено около точките, посещавани от туристи, припомня Би Би Си.

Фотогалерия: Истанбул в снимки

През декември взрив в хангар на друго истанбулско летище, "Сабиха Гьокчен", уби чистачка и рани друга, а отговорността пое групировката "Ястреби за свободата на Кюрдистан".

Би Би Си припомня и други от най-кръвопролитните атентати през първото полугодие в Истанбул и столицата Анкара:

Бомбените нападения в Турция, зачестили напоследък, се свързват или с кюрдските сепаратисти, или с Ислямска държава.

Виж още: 10 загинали при мощна експлозия в туристическата част на Истанбул, трима руснаци задържани за връзки с ИД

Миналата година "Ататюрк" измести летището във Франкфурт като третото най-натоварено в Европа, като по този показател се нарежда след лондонското "Хийтроу" и парижкото "Шарл дьо Гол". През 2015 г. през истанбулския аеропорт са минали над 61 млн. пътници.

Източник: Би Би Си; "Скай нюз"; БНР