Без томбола за стимулиране на вота, възможност да гласуваме "за никого", МИР "Извън страната" и още други промени в Изборния кодекс

Изборите от право се превръщат в задължителен "Граждански дълг", като обаче бюлетината ще позволява да отбележим, че не гласуваме за никого. Отпада идеята за томбола с награди, която да насърчава хората да гласуват, но пък ще гражданите ще могат да получават различни стимули. За сметка на това ако не гласуваш на изборите, за следващите те махат от избирателните списъци.

Това са част от промените, приети от правната комисия към парламента, която разглежда промените в Изборния кодекс, приети на първо четене в пленарна зала през март.

На днешното заседание се отхвърли идеята за томбола, дадена от ПФ и ГЕРБ, които този път подкрепиха предложението на депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов в закона да се запише само, че на гласувалите "могат да се предоставят стимули", като какви ще ста стимулите и в какъв размер точно ще бъдат, ще се решава от Министерския съвет. 

Активна регистрация на база предишни избори

Тези, които не са отишли да гласуват един път, ще бъдат заличавани от изборните списъци. Ако решат да гласуват на следващи избори, те ще трябва да подадат нотариално заверено писмено заявление до 30 дни преди изборите. Ако пропуснат този срок, те ще могат да гласуват, ако подадат молба до кмета на общината, района или кметството. Така на практика нещата се свеждат до активна регистрация за гласуване на база предишни избори.

Заличаването няма да важи за хора с трайни увреждания, за българи, които живеят извън страната, както и за над 70-годишни.

Ако избирателят може да докаже, че има уважителна причина да не гласува, той няма да бъде заличаван от списъците. За такава причина ще се приема болест, учебна или служебна заетост, "инцидентно отсъствие от страната", както и "други непредвидени обстоятелства".

Виж още: Защо ни е задължително гласуване, когато виждаме само политическа импотентност?

Още миналата година от ПФ внесоха законопроект, с който искаха да се налагат санкции на негалсувалите: за работещите глоба от 50 лв., а за социално слабите - спиране на помощите за 3 месеца. Самите те обаче се отказаха от тази своя идея миналата седмица и тя не беше подкрепена на днешното заседание на комисията.

Други ключови промени

Депутатите приеха още да има и многомандатен избирателен район "Извън страната". Новият МИР ще получи до 4 мандата, като това ще се определя от ЦИК на база активността на българите в чужбина на последния вот, а за Велико Народно събрание, което е 400 души - до 7 мандата. Наименованието "Чужбина" бе отхвърлено, защото можело да обърка администрацията - навсякъде другаде в Изборния кодекс се казва "извън страната".

Приета бе и опция в бюлетината "Не подкрепям никого". Тя допълнително вдига обаче прага за влизане в парламента. Депутатите приеха подадените бюлетини, в които е отбелязано, че гласувалият не подкрепя никого, да се броят в общия куп на валидните бюлетини. Така бюлетините с отрицателен вот ще качат броя на действителните гласове, а оттам и 4%-овия праг за влизане в парламента. 

Друга приета промяна е самата кампания да трае само 21 дни, а не 30, както досега. По време на официалната кампания резултати от социологически проучвания няма да може да се оповестяват.

Депутатите решиха да премахнат и възможността за участие на коалиции на местно ниво. Така ако две партии искат да участват заедно на местни избори в дадено населено място, ще трябва да се регистрират като национална коалиция и няма да могат да участват в друг формат за друго село или град. Ще могат да участват само заедно за всички населени места в страната.

Правната комисия реши още, че бюлетините няма да се броят машинно, а на ръка, както досега. Прието беше обаче увеличение на членовете на столичната общинска избирателна комисия да са 39, вместо досегашните 19. Малкият брой на членовете в комисията, които нямаха физическата възможност за по-бързо приемане на протоколите от секционните комисии, беше основната причина за хаоса в "Арена Армеец".

Източник: Агенция "Фокус", OFFnews