Тазгодишното издание на джаз фестивала събира меломаните от 1 до 3 юли в Южен парк 2, а в програмата му има стар парижки джаз, американски бийтбокс саксофонист и величествен бигбенд

Джаз фестивалът А to jazZ, който няколко поредни години радва столичани и придава настроение на лятна София, се завръща в началото на юли за своето шесто издание. Датите са 1, 2 и 3 юли, а мястото - Южен парк 2.

Миналогодишният интерес и рекордната посещаемост вече превърнаха A to jazZ в едно от най-чаканите музикални събития в София, характеризирани с положителна енергия във въздуха, шарена публика и качествен подбор на изпълнители.

За тридневната програма организаторите са подбрали някои от най-големите американски и български джазмени, които да превърнат първите дни на юли в музикален празник, като обещават и множество допълнителни прояви за още по-пълноценно изживяване през трите фестивални дни.

За първи път в програмата редом с хедлайнерите, които тепърва ще бъдат обявени, са включени още две чужди имена.

С песните си френско-полската джаз формация "Авеню" напомня стила на Стария Париж. Сценичното им присъствие печели широк кръг от почитатели, които обичат висококачествена и автентична ретро музика.

Най-важната стъпка в кариерата им до момента e участието им в Международния фестивал за френска музика, където печелят "Гран при", и последвалото турне в легендарната верига клубове "Блу ноут".

Другият акцент в програмата е американецът Дерек Браун, известен като BEATBox SaX. С уникалния си стил на свирене иноваторът саксофонист впечатлява публиката по целия свят с уникална смесица от стилове като джаз, класика и фънк в съчетание с креативна бийтбокс техника.

Музикалните му клипове BEATBoX SAX и седмичните онлайн уроци са изключително популярни сред саксофонисти и музикални фенове, което му носи и препоръките на Лежер, ДжодиДжаз, Пол Мориа, BG и AMT.

Силно е и родното участие: познати и обичани групи като "Акага", новаторските формации Тhe Golden Project и Classic in the Jazz, експериментаторите Funkallero и Jazzroty: The Music of Thad Jones & Mel Lewis feat. Brass Association Big Band начело с Ангел Заберски-син, суинг диджеите The Smugglers Collective, дебютантите Imagine и "Петя Данкова лайв бенд".

Още от създаването си фестивалът се реализира благодарение на подкрепата от фондация "Америка за България" и е част от календара с културните събития на Столичната община, като се ползва и с поддръжка от Министерството на културата.

Информация за хедлайнерите на А to jazZ Festival oчаквайте съвсем скоро, а подробности за вече обявените групи и артисти четете в сайта на фестивала. Още новини ви очакват и в официалната Фейсбук страница.

Източник: KEY Events & Communication