Месец преди Коледа виж рецептата за вкусния немски сладкиш и разгледай в снимки как го приготвят отсега в една дрезденска пекарна

Може да си го направите и в домашни условия - ще ви отнеме малко повече от час. Необходимите продукти и инструкции открихме в Kulinaria.bg.

Трябват ви:
бадемова есенция - 4 капки
сол - 1 щипка
захар - 150 г
ванилова захар и бакпулвер - по 1 пакетче
бяло брашно - 500 г брашно

За тестото осигурете още:
ром - 100 мл
микс от смлени подправки: карамфил, кардамом, мускат, канела, джинджифил - 1 супена лъжица
стафиди - 375 г
сушени портокалови кори и захаросани сушени кори от лимон - по 100 г
2 яйца
меко масло - 200 г
извара - 250 г
бадеми, обелени и смляни - 250 г

Отделно за глазурата са ви нужни още 100 г масло и 50 г пудра захар.

Начин на приготвяне:

Накисваме стафидите в рома (по възможност от предишната вечер). Слагаме три пласта хартия за печене върху тавичката.

Пресяваме брашното и бакпулвера. Добавяме всички съставки - без сушените кори - и разбъркваме. След като омесим добре тестото, добавяме сушените кори и стафиди. Месим, докато тестото стане гладко.

Разстиламе тестото на квадрат с размери 30х30 см. Навиваме го на руло, като подпъхваме единия край по средата навътре. Целта е да получим асиметричен профил.

Печем около 55 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Разтапяме масло в малка тенджерка. Намазваме сладкиша с маслото веднага след като го извадим от фурната и го поръсваме с пудра захар. Оставяме го да изстине и повторно намазваме с масло и поръсваме с пудра захар.