Нов неинвазивен тест за хромозомни аномалии дава 99% сигурност на резултатите.

Изследването е наречено Harmony и е два пъти финансово по-достъпно от досегашните тестове на българския пазар. Най-важното обаче е, че не е нужно нищо другоq освен взимането на кръв от вената на бъдещата майка, за да се определи рискът от хромозомна аномалия.

Интересен факт е, че в кръвта на майката циркулират и следи от ДНК-то на бебето. Именно те се взимат предвид при прилагането на теста Harmony. Той е създаден в американската лаборатория Ariosa Diagnostics и се предлага у нас от специалистите по пренатална и фетална медицина в медицинския комплекс "Д-р Щерев" в София.

Благодарение на напредъка на феталната медицина

през последните години неинвазивните тестове успешно установяват каква е вероятността за генетични аномалии и според специалисти са много по-безопасни за здравето на майката и бебето от инвазивните процедури като амниоцентеза и хорионбиопсия.

Harmony тестът може да се приложи в най-ранен етап от бременността, а именно след деветата-десетата гестационна седмица.

Амниоцентезата например определя риска от вродени аномалии много по-късно, между 15-20 гестационни седмици, и е по-стресираща процедура. Макар и рядко, в около 1% от случаите при прилагане на амниоцентеза съществува риск от аборт, свързан с манипулацията, както и вероятност от инфекции.

При Harmony теста е нужно само да се посети лабораторията в медицински комплекс "Д-р Щерев", където

бъдещата майка да даде кръвна проба

Това е напълно безопасна процедура за нея и бебето. След това материалът се изпраща в лабораторията на Ariosa Diagnostics, където по специална технология в рамките на 10 дни се установява какъв е рискът от хромозомни аномалии.

Най-често идентифицираните хромозомни аномалии са: 99% точност за тризомия 21 (синдром на Даун), 98% за тризомия 18 (синдром на Едуардс), и около 97% точност за риска от тризомия 13 (синдром на Патау).

Наличието на фалшиво положителни резултати при Harmony тест са сведени до под 0,1%.
Harmony тестът се прилага в над 90 държави с повече от

300 хил. изследвани до момента бременни

При нежелание от страна на родителите да разберат пола на очакваното бебе е нужно да се предупреди лекаря да запази тази информация за желания момент, тъй като тестът дава отговор и на този прекрасен въпрос още в най-ранен етап на бременността.

Предлагането на теста Harmony в България е част от концепцията на медицински комплекс "Д-р Щерев" за развитието на модерен център по фетална и пренатална медицина, който да предлага на българските пациенти приложение на последните достижения на световната медицина в областта на грижата за бременната жена и носеното от нея дете.