Какво да правите и върху какво да се фокусирате, докато сте в 20-те си години, ако сте решили сериозно да станете милионер, преди да навършите 30

В днешния свят на интернет, глобални комуникации и бизнес, непознаващ граници, да станеш милионер на 30 не е нещо невъзможно. Да, трудно е, но определено не и невъзможно. Дори не е нужно да печелиш от тотото или да създаваш престъпна империя. Или пък да си син на мама. 

Просто е нужно да имаш добри идеи и да знаеш как да ги продадеш правилно. От "Бизнес инсайдър" събират девет съвета за това какво да направим и какво да усвоим в 20-те си години, за да може на 30 да се поздравим с първия си милион.

1. Фокусирайте се върху това, което печелите

В днешната икономическа среда не можеш да стигнеш до статут на милионер, като просто спестяваш от това, което печелиш. Първата стъпка е да се фокусираш върху това да увеличиш печалбите си. Може да звучи по-лесно, отколкото всъщност е на практика, но реално не е непостижимо. Просто трябва да се възползвате от всяка възможност, която ви се дава, и да увеличавате реалната печалба. 

2. Не спестявайте, просто за да спестявате. Инвестирайте спестеното.

Единствената причина да се спестява е спестеното след това да се инвестира в нови начинания. Спестената начална сума се влага в нещо, което след това ще започне да се отплаща с приходи. Парите, кътани под дюшека или спокойно лежащи в банка, не работят особено много за вас. Освен това вече инвестираните пари не се пипат. Те са залог за бъдещите ви печалби, който трябва да остане непокътнат. 

Виж още: За какво съжаляват милионерите​

3. Не се притеснявайте да търсите помощ

Тук може да става въпрос за търсене на ключови инвеститори във вашата идея. Може пък и да означава да наемете някой с много повече опит от вашия, който да ви помага. Не се притеснявайте да търсите другите за помощ, това решение най-вероятно ще сработи във ваша полза. Тогава на вашата собствена съвест ще остане въпроса дали да се отплатите на тези, които са ви помогнали.

4. Създайте се определена рутина

Вниманието и способността да вземаме смислени решения е ресурс, който не е изчерпаем. Ние се нуждаем от почивка и презареждане, за да можем да си възвърнем способността да вземаме трезви решения и да осмисляме възможности. Затова и трябва да се пазим от излишни дилеми. Много изпълнителни директори знаят какво ще ядат през цялата седмица още в нейното начало. Или какви дрехи ще носят. Така се избягва ненужното суетене и се спестява на мозъка още една дилема. Иначе казано - разумно планиране на умствения ресурс. 

5. Не се фукайте

Излишните луксозни вещи, скъпи коли и огромни имения са икономически пасиви. Ако искате да просперирате, фокусирайте се върху активите си. Нека другите ви познават с етичната ви и професионална работа, а не с нещата, които си купувате. 

Виж още: Защо не е лесно да си милионер​

6. Преценявайте рисковете и не се плашете от тях

Смисленият анализ на ситуацията ще изведе пред вас кои са рисковете, които можете да поемете. Не се притеснявайте да го направите. Не можете да станете богати, ако се криете от възможностите и заплахите. 

7. Инвестирайте в себе си

Старайте се ежедневно да ставате по-добри - четете, взимайте нови курсове, които биха ви били полезни, мислете върху нестандартни казуси, запознавайте се с хора, които смятате за интересни и попивайте от тях информация и идеи. В един или друг момент всичко това ще се отплати и вие ще можете да говорите на разнообразни теми с всички около вас. Не се знае и какви други предимства може да изскочат от всичкото това самообновяване. 

8. Тренирайте умението си да общувате

Бизнесът се прави с хора и изисква не просто да можем да общуваме с околните, а да се харесваме, да оставяме следа и да впечатляваме. Хората мразят да работят с неприятни личности. Макар че повечето пъти си представяме милионерите като финансови акули, в реалния бизнес никой не обича да се занимава с точно такъв тип личности. 

Виж още: Най-подходящите градове, където да си намерите милионер​

9. Целете се не в първия милион, а в първите 10 милиона

Не се подценявайте и мислете мащабно. Ако можете да достигнете до 1 млн. лв./долара/евро, значи можете да достигнете и до 10 млн. Не си поставяйте граници и ще видите как нещата ще станат по-лесни.

Източник: "Бизнес инсайдър"