Най-голямата пречка за младите лекари е таксата за специализация

Около 70% от младите лекари в България не желаят да практикуват у нас. Голяма част от тях искат да се насочат към Германия, сочат последните тревожни данни.

Председателят на Асоциацията за развитие на медицинската общност Радислав Наков и председателят на Асоциацията на студентите медици в България Диана Бележанска коментираха темата в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Младите лекари трябва да бъдат мотивирани да останат

"Ние трябва да се насочим към това да мотивираме младите медици да останат и да се развиват в нашата страна", заяви Наков и коментира, че самият той всеки месец трябва да плаща по 180 лева, за да може да специализира, тъй като е още по старата наредба.

"Най-голямата ни битка за младите лекари е да се премахне тази такса, която ние всеки месец плащаме за нашата специализация. Ако държавата иска да спре изтичането на млади мозъци от страната, това е най-малкото, което може да направи", подчерта той.

Според него болниците искат да назначават млади медици, но те не получават пари за това.

Не трябва много

"На нас ни трябва малко, за да останем в България. Вече виждаме, че се правят малки стъпки и макар и малки, те са в правилната посока", коментира Диана Бележанска.

Средно заплатата за стартиращи медици е между 600 и 800 лева на месец.

Източник: Би Ти Ви