Няколко на пръв поглед незначителни неща, които всъщност играят роля при кандидатстването за нова работа

Интервюто за работа определено не е най-комфортното нещо, за което човек може да се сети. То най-често е свързано с много притеснения, нерви, несигурност и т.н. 

Има множество начини да се подготвим за интервю. Трябва да знаем с какво се занимава компанията, в която кандидатстваме за работа, трябва да знаем за каква позиция точно кандидатстваме, да имаме в себе си екземпляр от автобиографията си, да сме си приготвили спретнат костюм и чисти обувки... И все пак нервността остава.

Има все пак няколко хитрини, които трябва да ви дадат малко повече спокойствие, когато отивате на интервю за нова работа. Ето някои от тях: 

1. Сложете нещо бяло

Ясно е, че на интервюто ще бъдете преценявани още от първия момент, в който се появите. Съответно трябва да изглеждате подобаващо. Бялото е един подходящ цвят за това (стига да не се прекалява). То е достатъчно неутрално, за да не дразни окото, и същевременно дава усещане за позитивност. Все пак искаме да накараме хората срещу нас да ни харесат и да поискат да работим с тях. 

2. Бъдете дружелюбни с рецепционистката

Това е човекът, който ви посреща на вратата и който ви изпраща, след като всичко е свършило. Вероятността да бъде попитана за това как кандидатите се държат преди и след срещата не е малка. Така че учтивостта и приветливостта (не прекомерна) не пречат, а могат и да изиграят положителна роля. 

Виж още: Как да се облечем за интервю за работа, в осем стъпки​

3. Заемете героична поза

За кратко. Не нещо дълго и сякаш на фона на саундтрака от "Гладиатор". Просто заемете позата на уверения човек, който искате да бъдете. Подобна поза засилва усещането за власт и самоувереност и също така повдига нивото на тестостерона ви - кара ви да се чувствате господар на ситуацията. Така с малко пъчене можете да влезете спокойни и да покажете най-доброто от себе си. 

4. Усъвършенствайте ръкостискането си 

Това е особено важно. Никой не обича да се ръкува с "умряла риба" (меко, отпуснато и сякаш без особен живец) или с "ковашка преса" (с твърде много стискане) - двата най-неприятни вида ръкостискане. Ръкостискането ви трябва да показва увереност, сила (но не твърде много) и честност. 

Специалистите съветват да създадете контакт очи в очи, да държите дланта си отворена и да изобразите малко или много позицията на тялото на човека, с когото се ръкувате. 1-2 раздрусвания на ръката са достатъчни. С тези трикове се показвате стабилни, сериозни и отговорни. 

5. Започнете с кратък неангажиращ разговор

Инициирайте размяна на няколко реплики, преди да започне самото интервю. Така показвате, че сте отворен към другите хора човек и не демонстрирате, че не сте толкова изнервен. Освен това ако срещу себе си имате някой опитен в провеждането на интервюта за работа, то е много вероятно да се опита да ви провокира по някакъв начин, за да определят дали сте нервен човек. Един от тези трикове е неловкото мълчание в началото. Така провокирането на неангажиращ кратък разговор би могло да ви натрупа положителни точки. 

Виж още: Ефективна стратегия за интервю за работа​

6. Задайте поне един въпрос

Задаването на въпроси показва интерес към позицията. По тях този, който води интервюто, също може да прецени много - доколко сте запознат с полето на работа на фирмата, какво знаете за нея, дори до каква степен ви бива да осмисляте информация и да задавате точните въпроси.

7. Заложете на първите пет секунди

Може да звучи като клише, но първите пет секунди са важни. Те съставят голяма част от мнението на интервюиращите за вас на чисто под съзнателно ниво. Затова направете така, че тези пет секунди да са от значение - влезте с увереност в себе си, изправени и с усмивка. След първото добро впечатление нещата са далеч по-лесни.

Източник: LifeHack.org