Някои думи влияят на околните много по-силно

С правилните думи човек може да извлече неочаквани ползва от всяка ситуация. Силата на убеждаването до голяма степен зависи от това, което говорим, и стига да имаме умението да боравим добре с думите, можем да се измъкнем от всяка ситуация. 

Не всички думи обаче могат да постигнат еднакви сили на убеждаване. Има някои, които действат особено силно, използвани в правилния контекст. 

Ето седем от тях:

1. "Ти"

Според изследване на университета Йейл, най-въздействащата дума в английския език е "you" - на български "ти". С "ти" показваш емпатия, можеш да изкажеш съчувствие, да покажеш, че виждаш света на другия. Единственият начин да направиш "ти" дори по-силна и въздействаща дума е, като използваш и името на човека срещу теб. 

2. "Представи си"

Идеите, това, което си представяме, утрешния ден. Никой не може да устои на това да надникне във възможните сценарии на бъдещето, да си представи. А веднъж видял ли си възможностите, не можеш просто така да се откажеш от тях.

3. Действай

Нищо не говори по-добре от действията. Когато хората действат, неща се случват, светът се променя. Самите хора се променят. 

Виж още: 10 съветa за преодоляване на сценичната треска

4. Защото

От една страна, "защото" ни дава логическия път на взетите решения, обяснява защо нещо се е случило, какви причини и мотиви стоят зад дадено действите. От друга страна пък, "защото" дава и емоционална нотка. С обяснение за ситуацията, караш другия да застане малко или много на твоя страна, да съдейства. 

5. Сега 

Не утре, сега. Нещата се случват в момента и действията ни сега, ще създадат бъдещето. Осъзнаването на този факт има огромна мотивираща сила. Действай сега! Промени света сега!

6. Повярвай

Вярата е безкрайно силен мотивиращ фактор. Тя не се подчинява на логика и на факти, тя е ирационална и дава ирационална сила. Да повярваш в нещо, да си помислиш, че е възможно, това е първата крачка към това то да се случи. Стига да си повярваш достатъчно и да проявиш много упоритост, всичко е възможно.

Виж още: 7 съвета как да станете добър оратор

7. Гарантирано/Обещавам

Светът около нас е достатъчно сложен и често се притесняваме за всевъзможни глупости. В такива условия да знаеш, че можеш да разчиташ на нещо, е сила. Доверието, което може да ти окажат хората, е безценен ресурс, с който могат да се постигат чудеса. Обещаеш ли им нещо, гарантираш ли им го (и те да ти повярват), имаш вече зад себе си движеща сила. Обаче трябва да отговориш на очакванията им, защото, както знаем от Спайдърмен, с големите сили идва и голямата отговорност.

Източник: Inc.com