Няколко прости трика за преборване на стреса и напрежението, които зимното време носи

Зима е, вятър вее, сняг вали периодично, денят е кратък, но пък за сметка на това студен, а по улиците от време на време има гадна киша. Да си го кажем директно - гадно е.

В такова време много хора са склонни да изпадат в мрачни настроения и дори депресия. Все пак има решение, които да спасят доброто ни настроение дори в такова гадно време. Даже няколко.

От Mashable предлагат 7 начина да запазим доброто си настроение през зимата:

1. Правете си малки разходки

Нищо че времето навън е лошо. Ако стоим само вкъщи или в офиса, неминуемо ще започнем да се чувстваме като в затвор. На хората им трябва да могат да усетят малко свеж въздух (по възможност не замърсен градски, но в краен случай и той върши работа).

2. Взимайте витамин В12

От малки слушаме, че витамините са полезни за нас, но реално малцина съзнават действителните ползи от витамин В12. Освен че помага при предотвратяването и/или лечението на алкохолизъм, анемия, ревматоиден артрит, бронхиална астма, атеросклероза, рак, болест на Крон, дерматит, умора, левкемия, лупус, множествена склероза, нервна дегенерация и какво ли още не, изследвания показват, че В12 може да се окаже полезно решение ако страдаме от депресия, безпокойство и параноя.

3. Съставяйте си списък от лесноизпълними цели

Според Националния алианс за психични заболявания на САЩ поставянето на лесноизпълними цели е прекрасен начин да се почувстваме добре. Ясно формулираните конкретни точки ни дават усещането, че се справяме с живота си. Поставете си такива цели и за подобряване на психическото си състояние. Например да се съсредоточавате по 2 минути на ден върху дишането си. Или всеки ден преди лягане да си спомняте за нещо хубаво от деня. А след като постигнете целите, не забравяйте да се наградите за това.

4. Слушайте повече успокояваща музика

Множество проучвания показват, че слушането на успокояващи, нежни класически произведения намалява стреса и безпокойството. Ако пък не харесвате класическата музика, просто изберете някое спокойно парче от ваш любим стил и се наслаждавайте. Нищо не пречи и да се отдадете на изследване на нови музикални хоризонти.

5. Използвайте лавандулово масло

Сложете малко лавандулово масло върху възглавницата си. Проучванията показват, че етеричното масло може да повлияе благотворно върху качеството на съня си и да помогне битката с безсънието. Ако не искате да го слагате върху възглавницата си, подобен ефект може да има и чаша чай от лавандула преди лягане.

6. Направете нещо мило за някой друг

Нали се сещате онова леко и приятно усещане, което изпитвате, когато направихте хубав подарък на близък човек. Или пък помогнете с нещо малко на непознат. Ние сме устроени така, че да изпитваме естествена радост, когато виждаме чуждата благодарност. Така че просто направете нещо мило за някой друг и ще се почувствате по-добре.

7. Медитирайте

Медитацията помага да изчистим ума си, да се отърсим от грижи и от проблеми и същевременно ни дава идея за решението им. Освен това медитацията е регулатор на емоциите ни и помага ако изпитваме вълни на тревожност, стрес, безсъние и т.н. Кратка 3- до 5-минутна медитация ще ни избави от лошото настроение до края на деня, а със 25 минути дневно можете да постигнете чудеса в това отношение.