За първи път матурата по БЕЛ е разделена на три модула, които учениците трябва да решават по отделно

5275 зрелостници са подали заявление, че желаят да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Изпитът ще се състои в 175 училища в страната и ще започне в 8,00 часа.

Тази сутрин в 5.30 часа в Министерство на образованието и науката беше генериран изпитният вариант по български език и литература за сесия август-септември на държавните зрелостни изпити. 

За първи път матурата по БЕЛ е разделена на три модула, като учениците ще ги решават поотделно. Първият ще им бъде раздаден в началото на изпита и за решаването му ще имат един час. След това ще трябва да запечатат работите си в специални пликове и да изчакат раздаването на втория модул. Ще получат въпросите от втория модул един час след началото на изпита. Ако са готови по-рано с първия, могат да отидат до тоалетна. Не могат обаче да напускат училището, защото после няма да ги пуснат обратно", е обяснил.

По думите на зам.-министъра на образованието и науката Диян Стаматов възможните комбинации от въпроси за изпита по български език и литература са 11 милиона и има 30 възможни теми за интерпретативно съчинение или есе върху творчеството на 15 български автори. От генерирания вариант е станало ясно, че учениците на 41-и въпрос ще пишат по тема номер 1. За нея ще имат 2 астрономически часа.

Не сме имали никакви сигнали за купуване на отговори от матурата. За нас е важно да не изтече информация от МОН, е заявил Диян Стаматов и е пожелал успех на зрелостниците.

Влизането в изпитната зала става само с документ за самоличност /лична карта, паспорт, свидетелство за управление на МПС/ и със служебна бележка за допускане до държавни зрелостни изпити. Всеки зрелостник има определено персонално работно място, обозначено с етикет с неговото име, и той трябва да го заеме не по-късно от 7.30 часа.

Задължително е изключването на всички технически средства за комуникация и предаването им на квестор, който да ги постави на видно място.

От държавен зрелостен изпит се отстранява и напуска сградата на училището зрелостник, който преписва от хартиен носител; преписва от данни, съдържащи се в технически устройства; преписва от работата на друг зрелостник; използва мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация; изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им. Изпитната работа на отстранения зрелостник не се оценява.

Не се допуска нарушаване на анонимността на изпитната работа - на листа и на свитъка за свободните отговори, чрез поставяне на знаци и записване на име. В противен случай изпитната работа не се оценява.

За втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор са подали заявления 6983 зрелостници. Най-много от тях - 3179 младежи, са предпочели география, 2491 - биология, а 289 - английски език. Втората матура ще се състои на 30 август в 215 училища. Изпитът също ще е на модули, но с различен брой и различна продължителност за работа върху всеки модул.

За третия държавен зрелостен изпит по желание са подали заявления деветима зрелостници, а изпитите са между 31 август и 2 септември.

Резултатите от матурите от сесията август-септември ще бъдат обявени до 12 септември. По традиция на матурите от сесията през август-септември се явяват учениците от 12-и клас, които не са издържали успешно изпитите през май на съответната година, както и тези, които не са се явявали изобщо на матури в предишни години.

Без успешно издържани изпити на двете задължителни матури учениците не могат да вземат диплома за завършено средно образование и не могат да кандидатстват в университет.

Източник: "Дарик"