Съществуват няколко нетипични признака, сигнализиращи за настъпващ инфаркт.

Болка в гърдите или в рамото

Най-честият симптом на исхемична болест на сърцето е болката в гърдите. Ангина (официално се нарича ангина пекторис) е различна от рязката болката при миокарден инфаркт; тя по-скоро е дълбоко стягане или тежест в гърдите, които се влошават при поемане на дъх. 

Болката се усеща различно – при някои хора това е по-скоро пълнота или натиск, дори чувство за страх. Ангина пекторис или стенокардия може да бъде погрешно смятана за лошо храносмилане или киселини в стомаха. 

Понякога това стягане може да се появи в рамото, врата, челюстта или горната част на гърба и да се сбърка с разтегнат мускул или друга травма. Необходимо е да се обърнете към кардиолог.

Задържане на течности

Ако забележите, че краката ви отичат, глезените, китките или пръстите са забележимо подпухнали; или имате "печат" от текстила на чорапите, може да имате проблем със задържане на течности.

Състоянието може да бъде признак на заболяване на коронарните артерии, сърдечна недостатъчност, както и други форми на сърдечно-съдови заболявания.

Задържането на течности се случва, когато сърцето не изпомпва достатъчно силно и кръвта не изнася отпадните продукти от тъканите. Отокът обикновено започва в стъпалата, глезените, пръстите, ръцете и краката, защото те са най-отдалечени от центъра, където циркулацията е по-слаба.

Хъркане

Ако хъркате прекалено силно, сърцето също може да е изложено на риск. Ограниченията в дишането по време на сън - основната причина за хъркането - са свързани с различни сърдечно-съдови заболявания.

Сънната апнея, при която дишането накратко спира по време на сън, е свързана с три пъти по-голям риск от сърдечен пристъп в рамките на пет години. При подобно състояние, освен дихателните пътища се изследва и сърцето.

Виж още: Какво трябва да знаем за кръвта в тялото ни

Сексуални проблеми

Проблеми с ерекцията при мъжете е един от най-сигурните ранни сигнали за прогресивна болест на сърцето. Оказва се, че двама от всеки трима мъже, които се лекуват за сърдечно-съдови заболявания, са страдали от еректилна дисфункция в продължение на години, преди те да са били диагностицирани с проблеми със сърцето. Обикновено причината е стесняване или втвърдяване на артериите, което ограничава притока на кръв към пениса.

При жените пък намалява притока на кръв към областта на гениталиите, което може да възпрепятства възбудата и стигането до оргазъм.

Ако вие или вашият партньор има затруднения при получаване или задържане на ерекция или има проблеми със сексуалната удовлетвореност, се обърнете към лекар, който да ви изследва включително за сърдечно-съдови заболявания.

Подути или кървящи венци са симптоми не само за пародонтоза

Наличието на бактерии, които причиняват възпаления на венците може да е ранен сигнал за опасност от сърдечно-съдово заболяване. Експертите смятат, че лошото кръвообращение поради болест на сърцето може да бъде основната причина за пародонтоза. 

Също така се предполага, че някои от бактериите, които причиняват пародонтоза, участват и в образуването на плака в коронарните артерии. Връзката може да има нещо общо с реакцията на организма към продължително възпаление.

Източник: doctiming.bg