Няколко трика, които ще ви помогнат да подобрите чувството си за хумор, когато сте сред хора

Едно от най-ценните комуникативни качества е да си забавен. Да можеш да разсмиваш другите така, че да се смеят на думите ти, а не на теб самия. В бизнес среда това също може да бъде безценно качество. Чувството за хумор е естествена част от човешката харизма, а успеете ли да накарате другия (независимо дали това е шеф, колега, клиент или дори чистачката в офиса), ще сте успели поне с малко да ги привлечете на своя страна. 

И макар при някои това да е вроден талант, това не означава, че не може да бъде научено и впоследствие. Според Дейвид Нихил, автор на книгата "Забавен ли си? 7 комедийни навика да станеш по-добър (и по-забавен) оратор" съществуват начини да станем по-забавни, ако следваме определени правила. 

В книгата си той интервюира десетки комедианти и позовавайки се на техния опит, извежда няколко съвета, които могат да ни помогнат в комуникацията с околните: 

1. Разказвайте истории, а не вицове

Вицът е измислена история, нагласена така, че да задейства ключова реплика, която да постигне шегата. Ако репликата "увисне", цялата шега се губи. Вместо да разказвате вицове и анекдоти, далеч по-добре е да разкажете релевантна история, в която да вмъкнете и тези елементи. Хората може и да не намерят историята за забавна, но пък не е толкова голям проблем и накрая не изглеждате глупаво. Историята си е история.

Виж още: Шест ползи от смеха 

2. Записвайте си смешките

На всеки човек му идват от време на време някакви забавни мисли или пък намира нещо за смешно. В миналото комиците са носели със себе си тетрадки, в които са си записвали тези смешки от деня, а след това са ги оформяли в програмите си. По подобен начин и вие можете да си водите "смешен дневник", където да намират място остроумните ви мисли. 

3. Възползвайте се от средата около вас

Личният ви живот, професионалният ви живот, средата около вас, политическата обстановка... всичко това може да ви бъде муза. Просто опишете забавните си наблюдения върху заобикалящия свят и може да се получат прекрасни шеги. 

4. Давайте по същество

Въпреки че разказването на истории е добър вариант, не трябва да се прекалява и с детайлите. Давайте по същество и представете забавната част, защото иначе рискувате на слушателите ви да им стане скучно

5. Не давайте сигнали, че "ей сега ще кажете нещо смешно"

В момента, когато кажете "Сега ще ви разкажа една забавна история", давате сигнал на слушащите, че историята вероятно няма да е особено забавна (дори и да е). Оставете елемента на изненадата и така крайният резултат вероятно ще е по-добър. 

Виж още: Не любовта, смехът ще спаси света

Източник: Inc.com