Няколко лесни начина да ограничите излишните харчове по празниците

Коледа е един от двата най-светли празника в християнството, който проповядва към смирение и любов към ближния. За сметка на това съвременното общество го е превърнал във времето от годината, когато даваш купища пари за подаръци, храна, пиене и украса, понякога и неколкодневна екскурзия на приятно място.

Поради огромната масовост почти няма как да се разминем с тези разходи. Все пак има начини те да бъдат ограничени и сведени до някакъв минимум.

Profit.bg предлага пет съвета, с които финансовото ви състояние може да запази някаква стабилност по Коледа.

1. Планирайте купуването на подаръци отрано

Съставете списък на хората, които искате да зарадвате с подарък. Отбележете и какъв точно подарък искате да им вземете. Определете сумата за подаръците. Ако цената е нереалистична, обмислете закупуването на по-евтини подаръци или пък редуцирайте списъка с хора.

2. Определете лимит на харчовете, които ще направите около празниците

Говорете с приятели и познати за поставянето на горна граница за цената на подаръците. Никой не бива да я превишава. Друг вариант е да решите всеки един от вас да получи само по един подарък.

Виж още: Колко струва Коледа във Великобритания

3. Не искайте подаръци

Ако смятате, че в момента не се нуждаете от нищо, помолете приятелите и семейството си да дарят пари на нуждаещ се вместо да ви купуват подарък. Напълно възможно и те да ви помолят за същото. В противен случай ще се наложи да купувате за пореден път глупави и евтини подаръци.

4. Планирайте събитията, на които предстои да отидете

Ако сте домакин на коледно парти или вечеря, със сигурност определете бюджет за храна и напитки предварително. Започнете подготовката отрано, като купите алкохол, например. Така няма да се наложи да видите астрономическата сума на касовата бележка в навечерието на празника.

Виж още: Последните почивни дни на 2014 г.

5. Помолете гостите си да донесат нещо

Можете да намалите парите за организирането на коледно парти, като помолите гостите сами да донесат нещо - бутилка вино, традиционно ястие или пък предястие, десерт и т.н. Със сигурност гостите ви ще приемат предложението на драго сърце и ще поискат да споделят кулинарните си шедьоври с останалите ви роднини и приятели.

Източник: Profit.bg