Не всеки е кулинарен майстор, но има неща, които всеки самостоятелен човек трябва да може да си приготвя

Когато си млад, често се случва да пренебрегваш готвенето вкъщи за сметка на сандвичи, хвапване на крак или хранен в ресторант. Освен това винаги можеш да разчиташ на микровълновата или на мама, която да сготви нещо вкусно. В един момент обаче нещата се променят и човек трябва да може да владее поне основни умения в кухнията, като част от оцеляването в градска среда. 

Да си готвим вкъщи има благотворен ефект върху здравословния ни начин на живот и още повече - има благотворен ефект върху портфейла ни, домашната храна е далеч по-евтина. 

Затова е полезно до към 30-та си година да имаме поне поне малко елементарни кулинарния умения: 

Да можеш да сготвиш паста

Спагетите са вкусни, могат да те нахраният и са лесни за приготвяне. Освен това звучи някак впечатляващо, че можете да сготвите спагети. 

Рецепти за паста от Kulinaria.bg

Да можеш да си сготвиш яйца по няколко различни начина

Трябва да си абсолютен виртуоз в липсата на кулинарни умения, за да не можеш да опържиш едни яйца. Но не става само с тях. Полезно е да знаеш как да приготвиш яйцата и по още няколко начина. Перфектен пример в случая е омлетът. За него важното, което трябва да се знае, че се приготвя на тиган с незалепващо покритие, иначе рискувате да го загорите по много лош начин. 

Рецепти за омлет от Kulinaria.bg

Да можеш да правиш дресинг за салата

Самата салата е лесна - нарязваш, каквото трябва да се нареже, и смесваш продуктите. Дресингът обаче е това, което е по-специфичното. При него се използват два основни компонента: киселина и мазнини. Като киселина обикновено можете да използвате оцет или цитруси (най-вече лимон), а мазнината трябва да е вид растително масло (слънчогледово олио, зехтин и други). Смесват се в съотношение 1:3, когато използвате оцет и мазнина, или 1:2, когато използвате леки киселини като лимонов сок. Добавете малко сол и черен пипер и имате основният винегрет. Към него можете да подходите творчески и да сложите малко горчица, пресни подправки или соев сос.

Рецепти за салати от Kulinaria.bg

Да можеш да напраивш сос за основно ястие

Най-лесно и бързо се правят сосовете на тиган. Повечето сосове са на доматена основа или на базата на готварска сметана. Най-лесният от тях е само с три съставки - доматен сос, босилек и маслини. Можете да го използвате както за добавка към спагети или друга паста, така и за печено месо.

Сосове в Kulinaria.bg

Скара

Дали ще е месо (включително риба), дали ще са зеленчуци, или и двете, няма значение. Полезно е да можете да си служите със скарата. В домашни условия, тя най-често е електрическа, но ако сте на открито, от голямо значение е как ще направите жарта си, като най-добре се получават нещата при въглени, получени от сухи дърва. Не е препоръчително да използвате и дърво от ела или бор: обикновено тези дървета имат смолисти вещества, които при горене може да причинят горчив вкус и неприятен мирис.

Ако ще печете месо, гледайте то да е от младо животно, да не е било замразявано и не се изкушавайте да го поставяте в сложни маринати. Ако е по-сухо, сложете го в малко мазнина. 

Рецепти на скара в Kulinaria.bg

Източник: Kulinaria.bg