Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка и обвиняемия Цветан Василев

Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции, се казва в разпространено от пресцентъра на Министерски съвет съобщение след пресконференцията на представители на дружеството LIC33, което обяви, че е купило няколко фирми на банкера.

"Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна членка от Европейския съюз се реализират само със средства, 

придобити от законна стопанска дейност

Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата LIC33 да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България.

Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях", заявяват още управляващите.

Виж още: Томислав Дончев: Има движение около мажоритарния пакет акции на "Виваком"

Мажоритарният дял от активите на БТК е придобит от групата "LIC -33" само за едно евро. Става дума за 43%, притежавани досега от банкера Цветан Василев, обяви Пиер Луврие, който заяви, че е единственият от шестимата садружници, инвестирал досега средства. 

Групата се появи днес за първи път публично, след като обяви, че купува оператора "Виваком" и още 5 дружества. В нея участват още петима съдружници, които Луврие нарече "свои съмишленици и консултанти". 

Той подчерта, че те действат като самостоятелно дружество и няма споразумение за обратно изкупуване. Луврие каза още, че единственият акционер в групата LCI - 33 е той.

"Цената на закупуване е 1 евро

Ние сме партньори, работим заедно, но нямаме съвместни бизнеси. Нашата цел е да платим 900 млн. евро, които са на българските данъкоплатци. после ще преструктурираме затруднените дружества. Механизмът на финансиране е простичък - ще направим анализ на дълга, нашите адвокати ще се срещнат със синдика на КТБ, ще установим точната сума и оттам нататък ще работим по законов път с международни банки и финансови институции", уточни Пиер Луврие.

Инвеститорите заявиха, че гарантират изплащането на 900 млн. евро дългове към банки, между които и КТБ.

Групата LCI - 33 обяви, че иска за дълго да остане в България и да инвестира още в националното управление "Радио телевизионни системи", във военния завод "Дунарит" и в други.

Източник: МС, БНР