Едва половината бедни у нас успяват да си стъпят на краката, след като започнат нова работа

Близо 40% от безработните българи, които започват работа, остават бедни. Това сочат данните на Европейската комисия, цитирани от социалното министерство. Причината е, че възнагражденията са ниски както номинално, така и почасово, пише Economic.bg.

"Намаляването на безработицата е свързано със спада в бедността, но едва половината бедни, които намират работа, успяват да се измъкнат", съобщават от ведомството.

Според статистиката в Европейския съюз ситуацията е по-тежка единствено в Румъния, където само един от всеки петима подобрява своето финансово състояние след започване на нова работа.

Данни на Института за пазарна икономика показват, че заетият получава допълнителен доход, който е само с 18% по-висок от социалните помощи и обезщетенията, който е взимал като безработен.

През последните години броят на бедните граждани на Европейския съюз намалява. Това се дължи до голяма степен на техния спад Унгария, България и Румъния. От анализите през 2014 г. става ясно, че 122 млн. души в съюза са застрашени от прага на бедността. 

Виж още: КНСБ: 2,4 млн. българи живеят под прага на бедността​

Най-високият брой се отчита в Румъния, където 40,2% от хората са заплашени от бедност. България е малко след нея с 40,1 %, но е сравнение с 2008 г. у нас се отчита слабо понижение на броя им - с 5 %. Гърция се нарежда трета по риск от бедност, където застрашените от бедност са 36%.

През 2012 г. броят на бедните е достигнал своя връх, а през следващите години тенденциите са по-обнадеждаващи. Въпреки това всеки трети у нас продължава да живее в тежки материални лишения, според данните на европейската статистическа служба за 2014 г., пише в. Сега. Хората, които влизат в тази група не могат да покрият основните си разходи.

Виж още: Правителството предлага минимална заплата до 55% от средната

България изостава и по брой на сключените договори на непълен работен ден - те са едва 5%. В същото време над 60% от българите, които се трудят почасово, предпочитат пълна заетост.

Източник: Economic.bg