Съветите, които звучат разумно, но реално не ни вършат работа или дори пречат

В работата си неминуемо се сблъскваме с периоди, когато ни трябва съвет. Дори и да не ни трябва, масово ще ги получаваме - искани и неискани. Някои от тях действително ни влияят и ни помагат да изградим кариерата си. Но съветите, които сме приели, са неприложими или няма да дадат желания ефект, пише Inc.com. 

Ето няколко от най-популярните подобни съвети, които по-скоро обаче пречат, отколкото да помагат:

1. Винаги казвайте "да"

Това прави впечатление, показва ни като самоотвержени и отдадени на работата. Показва готовнос и налгаса за работа, както и искрено трудолюбие. Принципно все положителни черти, които трябва да доведат до положителна оценка и повишение в традиционната офис среда. Всъщност кара хората да свикнат с това, че вие ще им вършите работата тихо и безропотно. И когато най-сетне, смазани от натоварването поискате почивка, ефектът ще е точно обратен. Хората са свикнали да се трудите повече, очакват да поддържате нивото. Дори не споменаваме факта, че колегите най-вероятно ще ви сметнат за натегач. Иначе казано - научете се да казвате "не", когато е необходимо.

2. Работата ви трябва да говори сама за вас

Скромността определено е добродетел, а и никой не харесва самохвалковците, но следване на този съвет може да ви навреди. Много рядко работодателите следят работата на всеки под микроскоп, а дори и да го правеха, едва ли биха ви възнаградили всеки път, когато си свършите както трябва работата. Да не говорим, че някой друг може да си припише заслуги за свършеното. Най-правилната стратегия тук е да не се притеснявате да кажете, че вие сте отговорни. Разбира се, не прекалявайите и с хвалбите.

3. Следвайте страстта си

Известният предприемач Марк Кюбан често се противопоставя на този съвет. Всеки има страст, но това не значи, че вашата ще ви донесе пари или че е от полза на другиго освен вас. Прекрасно е, когато работата ви ви влече, но обратното невинаги е вярно. Недейте просто да допускате, че вашата страст ще ви се отплати, ако инвестирате много труд в нея. Или намерете пазар, или нова страст.

Виж още: Откриха идеалния ритъм на работа в офиса​

4. Отивайте на работа първи и си тръгвайте последни

Тази древна мъдрост произлиза от идеята, че най-усърдните служители имат най-голям шанс за успех. Но помислете - това, че прекарвате по 12 часа в офиса, не значи, че работите през всичките 12 часа. Повечето шефове и ръководители не се впечатляват от дългото висене зад бюрото. Постигнатите резултати са важните.

Източник: Inc.com