Mного марки присъстват в социалните мрежи без реална идея и стратегия.

Wearesocialmedia.gr, цитирани от Bgreklama.bg събират 5-те най-често срещани грешки, които компаниите допускат в социалните мрежи:

1. Отделят социалните мрежи от останалите комуникационни канали

Брандовете, които разглеждат социалните мрежи като самостоятелно (и необвързано с останалите) звено за предаване на фирмена информация, допускат много голяма грешка. Социалките са пряко свързани с всички други форми на онлайн маркетинг и трябва да работят в синхрон с тях, за да можете да получите дългосрочни положителни резултати.

Виж още: Мобилната реклама продължава настъплението си

2. Липсата на цялостна стратегия

Компаниите без ясно изградена стратегия и визия са изправени пред сериозно предизвикателство за бизнеса си. Поставяйки си цели и задачи в социалните мрежи, не само ще можете да разчетете правилно получените аналитични данни, но и ще осъществите мониторинг на цялостната дейност на бранда.

Виж още: За контент рекламата в социалните медии

3. Възприемат социалките като поредната масмедия

Социалните мрежи действат много по-различно от традиционните медийни канали, затова трябва да сте наясно по какъв начин да измервате резултатите. Много брандове допускат грешката да смятат, че броят "харесвания" означава, че кампаниите им са успешни. Истината е, че коментарите и най-вече споделянията демонстрират ангажираност на вашата аудитория. Голяма част от хората, които са харесали страницата, в повечето случаи не я поглеждат повече.

Виж още: Как марките да подобрят онлайн присъствието си

4. Огромният брой акаунти на един бранд

Някои компании поддържат различни профили на един и същи бранд, като по този начин разпростират усилията си на много места едновременно. Тази стратегия, обаче, може да се счита за не особено ефективна, защото се изгубва фокусът и потребителите не успяват да насочат вниманието си към важните неща.

Виж още: Маркетинг статистика за "Фейсбук"

5. Не спират да говорят за себе си

Когато страниците се превръщат в поредния канал за постване на информация за компаниите, се получава тотално обезличаване на бранда. За да бъдете интересни и различни, е много по-добре да публикувате съдържание, което да ангажира Вашите потребители да коментират и споделят. Компаниите, които навреме започват да задават активно въпроси на феновете си или да организират интересни игри (със снимки, например), се превръщат в хуманизирани в съзнанието на потребителите и създават емоционална връзка с тях.

Виж още: Как да направите "Фейсбук" страницата си по-ефективна