Най-малко 350 милиона души по света страдат от психически разстройства, свързани с депресията

В световен мащаб от депресия страдат 10% от хората над 65 години, 11% от непълнолетните младежи и 30% от студентите в света. Това показва ново изследване на американски изследователи, според което най-малко 350 милиона души по света страдат от психически разстройства, свързани с депресията, съобщава Нова телевизия.

Жените са по-рискова група от мъжете

Според резултатите от изследването рискът от депресия при жените е 70% по-висок, отколкото при мъжете. При жените най-силни са меланхоличните състояния на тъга при жените в първите шест седмици след раждането. 

Данните от изследването показват, че постродилната депресия засяга 14% от младите майки.

Грижи за психическото здраве

Годишните разходи в САЩ от намалената производителност и влошеното здраве, следствие на депресията, се оценяват на 80 млрд. долара годишно. 

Също така според експертите около 50% от хората с тежка депресия не търсят медицинска помощ. Осем млн. души годишно посещават лекар заради проблеми с тази болест.

Виж още: Храни, борещи депресията

По данни на Световната здравна организация от ментални или невологични разстройства страдат почти 450 млн. души в целия свят, като 1 на всеки 13 души е регистриран с пристъпи на тревога.