Си Ен Ен изброява най-интересните области, в които инвестират зад граница състоятелните сънародници на Владимир Путин

Списъкът е съставен по повод сериозния риск Западът да постави Русия в икономическа изолация заради намесата й на Кримския полуостров. Ситуацията се усложнява не само от търговските взаимоотношения, а и от руските интереси в някои от най-скъпите и разточителни активи по цял свят, отбелязва Си Ен Ен. Например:

- В спорта

Да притежаваш отбори в професионалния спорт е вероятно най-ярката демонстрация на финансов статус, поне за руснаците.

Съперникът на Владимир Путин в президентските избори (2012) Михаил Прохоров, направил милиарди от ценни метали, е собственик на тима от NBA "Бруклин нетс". Той ги купува през 2009 г., когато още се наричат "Ню Джърси нетс", строи им нова зала в Ню Йорк и сменя името им на Brooklyn Nets. Негов бизнес партньор доскоро беше рапърът Джей-Зи, който обаче се отказа от своя дял заради конфликт на интереси с други начинания.

Прохоров на корица във "Форбс" по повод класацията на милиардерите за 2013 г., където списанието го определя като възможен наследник на руския президент Путин

Производителите на спортни автомобили "Маруся моторс", базирани в Москва, имат тим във "Формула 1", който се нарича, естествено, Marussia (бившия "Върджин рейсинг"). Тази есен столицата на зимните олимпийски игри Сочи посреща и първия руски кръг от F1.

Виж още: Невероятните приключения на руснаци в Англия

Олигарси поддържат и някои от най-големите футболни клубове: магнатът от узбекски
произход Алишер Усманов, номер 1 по богатство сред 111-те руски милиардери в актуалната класация на сп. "Форбс", е сред най-крупните акционери в английския "Арсенал".

Роман Абрамович контролира "Челси", който закупи през 2003-та за спряганите 234 млн. долара, а Дмитрий Риболовлев стои зад френския "Монако", където отскоро играе Димитър Бербатов.

Димитър игра като Бербатов, хвали го уебсайтът на "Монако" след гола и изработената дузпа за 2:1 срещу "Сошо" в първия мач на българина като титуляр във френската Лига 1

- В недвижимите имоти

Най-състоятелните руснаци отдавна инвестират в луксозни имоти по цял свят. Риболовлев влезе в новините като купувач на най-скъпия апартамент в Манхатън - на последния етаж на "Сентрал парк уест" номер 15 (15 Central Park West). Взима го за дъщеря си и плаща за него 88 млн. долара. 

Сградата се смята за най-скъпата недвижимост в света на база "цена на кв. фут", а сред обитателите й са Стинг, Дензъл Уошингтън и шефът на "Голдман Сакс" Лойд Бланкфайн.

Отделно дъщерята на Риболовиев, Екатерина, е добавила към семейните активи гръцкия остров Скорпиос, където през 1968 г. се е състояла сватбата на Джаки Кенеди с тогавашния му стопанин, Аристотел Онасис.

Милиардерът Рустам Тарико, собственик на водка "Руский стандарт" и едноименната банка, притежава едно от най-скъпите имения в Маями бийч - къща за 25,5 млн. долара на остров Стар Айлънд, където живеят редица американски знаменитости.

- В Космоса

МКС, заснета отвън на фона на Земята при отпътуването на совалката "Индевър", 29 май 2011 г. Снимка: НАСА

Значителен дял от Международната космическа станция (МКС) принадлежи на Русия, т.нар. "Руски орбитален сегмент". След пенсионирането на американските совалки астронавтите на НАСА не могат да отидат до МКС, нито да се върнат, ако не са техните руски колеги - единствения транспорт дотам (и за евентуална евакуация) е космическият кораб "Союз".

- В технологиите

Руските милионери имат дялове в някои от най-успешните технологични компании, вкл. акциите във "Фейсбук" и "Туитър" на холдинга DST (Digital Sky Technologies, днес Mail.ru Group, номер 1 в рускоезичния интернет). зад който стои руският предприемач Юрий Милнер. Той има около 5% дял в социалната мрежа и продължава да инвестира в други интернет платформи.

Най-големите разработчици на антивирусен софтуер в Европа са "Лаборатория Касперски" (Kaspersky.com). Основана от Евгений Касперски и съпругата му Наталия през 1997 г., фирмата е смятана за една от най-иновативните в света и развива дейност на територията на почти 200 държави.

Евгений Касперски, главен изпълнителен директор на "Касперски лаб"

- В изкуството

Когато милиардерът колекционер Александър Иванов отвори своя музей "Фаберже" (Faberge-museum.de) в германския град Баден-Баден, това бе първият частен руски музей извън Русия. Говори се, че арабски шейх предлагал 2 млрд. долара за бижутата в колекцията на Иванов, но получил отказ. Сбирката му включва още картини на импресионисти и стари майстори, ретроавтомобили и дори вкаменелости от динозаври.

Впрочем почти половината от оцелелите императорски яйца "Фаберже" (20 от общо 42) днес са в ръцете на руснаци. Британската кралица Елизабет има три. Ювелирните произведения са поръчани на Фаберже от руския император Александър Трети през 1885 г. като великденски подаръци за съпругата му Мария Фьодоровна.

Най-голямата верига книжарници във Великобритания - "Уотърстоунс" (Waterstones), с общо около 300 обекта на Острова и другаде в Европа, е собственост на руския милионер Александър Мамут.

Друг милиардер от Русия - Александър Лебедев, издава два лондонски вестника: "Индипендънт" (The Independent), който е сред водещите всекидневници, и вечерния "Ивнинг стандарт" (Evening Standard).