На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 35 години

Навършват се 25 години от началото на прехода в България, положено със свалянето на дългогодишния партиен и държавен ръководител Тодор Живков

Ден по-рано пада Берлинската стена – един от най-известните символи на Студената война.

Монополът на БКП върху властта

Със свалянето на Тодор Живков от власт започват политически промени и преходът на страната към демокрация и пазарна икономика.

По-късно Народното събрание премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството и отменя член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на БКП върху властта.

Виж още: Всеки трябва да знае! България - родината, която загубихме

Най-новата ни история и младите

Национално представително проучване на "Алфа Рисърч", което е посветено на годишнината от началото на демократичните процеси, показва, че 51% от хората между 16 и 30 години у нас не могат да кажат нищо за Тодор Живков. 

94% от най-младите заявяват, че не знаят почти нищо за онзи период.

Виж още: "Перестройчиците нямаха общ език с индустриалната интелигенция"

Носталгия по комунизма

"25 години след началото на демократичните промени у нас, колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява. В същото време започва да доминира носталгично-идеализираният образ на комунизма", каза Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Нито една образователна, културна институция няма систематичен ангажимент да покаже и разкрие механизмите, идеологията и функционирането на този строй – нито медиите, нито училището, нито университетите, нито музеите, доплъва Димитрова.

Виж още: Как ни виждат в Европа 25 години след падането на Стената

Заличаване на паметта

Всяка една от тези институции се е отдръпнала, оставяйки младото поколение да черпи познания за социализма единствено от разказите на свои роднини и познати, които с течение на времето съвсем естествено избледняват, преосмислят се и в крайна сметка се идеализират, констатира още Боряна Димитрова.

Председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов смята, че има целенасочен опит да се заличи паметта за комунизма.

Виж още: Печелим или губим след 25 години преход?

Източник: БНР