От началото на годината са регистрирани 113 нови случая

В България живеят близо 2000 души, заразени с вируса на СПИН, съобщиха от програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването по време на форум, пише "Монитор".

От началото на годината са регистрирани нови 113 случая на СПИН в България.

Сред новите случаи броят на заразените мъже е близо четири пъти по-голям от броя на жените. Един от регистрираните случаи е на бременна млада жена.

Според данните на Министерство на здравеопазването причината за девет от всеки нови десет случаи на ХИВ е полов акт. Допреди 3-4 години най-много заразени е имало след инжекционна употреба на наркотици, като тогава те са били 42% от случаите, но са намалели заради превенцията, показват .

СПИН в България 

В България от 1986 г. насам починали от СПИН са над 900 души. Благодарение обаче на модерната трикомпонентна терапия животът на заразените с ХИВ вече може да бъде удължен със средно до 25-30 години.

Регистрирани от 1987 г. серопозитивни лица продължават да живеят и да работят активно. Лекарствата, които тази година са за 15 млн. лв., са осигурени от здравното министерство. Между 8000 и 14 000 струва терапията на един пациент.

Виж още: ООН: 5 години ускорени действия и можем да овладеем СПИН до 2030 г.

Човечеството ще победи СПИН до 20 години. Добрата прогноза се основава на лекарствата и новите терапии през последните години, става ясно от нов доклад на ООН за борба с инфекцията. До 2019 г. може да бъде предотвратена смъртта на 21 млн. души по света.