Резултатите от извънредните президентски и парламентарни избори в Турция затвърдиха окончателно позициите му във властта

При 89,3% от преброените бюлетини в предсрочните избори в съседна Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган печели 52,5% подкрепа, с което безпроблемно си осигурява втори 5-годишен мандат. Опонентите му бяха петима, като основният - Мухарем Индже от опозиционната Републиканска народна партия, остава доста назад с 30,7%, сочи преброяването на 97,7% от бюлетините.

За кандидатката на новата "Добра партия" Мерал Акшенер са дали гласа си 7,3% от избирателите, а намиращия се в затвора кандидат на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхаттин Демирташ получава идентичен резултат - 8,4%.

Темел Карамоллаоглу от ислямистката Партия на щастието събира 0,9%, а за Догу Перинчек от Патриотичната партия са гласували 0,2%.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието е номер 1 и по брой депутатски места - с 42,5% подкрепа тя си осигури 293 гласа в 600-членния турски парламент. А резултатът на коалиционните й партньори, националистите от Партията на националистическото действие - 11%, или 50 места, - осигурява на Ердоган мнозинство и в Меджлиса, за влизане в който се бориха осем формации.

Републиканската народна партия остана втора с 22,7%, или 146 депутати, а нейният коалиционен партньор - Добрата партия - печели 45 места с 10% от гласовете. Определяната като прокюрдска Демократична партия на народите също прехвърли бариерата от 10% и с 67 места става втората опозиционна сила в турския парламент.

Около 56,5 млн. турски избиратели бяха регистрирани на изборите за президент и парламент на страната. Други около 1.5 млн. турски граждани, живеещи зад граница, гласуваха в дипломатическите представителства на 60 държави, вкл. и в България. Избирателната активност е била близо 87%, а в чужбина - над 40%, почти колкото на референдума през април м.г. 

Резултатите от вота трябваше да дадат отговор дали турските гласоподаватели са за или против новата президентска система, която предвижда държавният глава да има петгодишен мандат с възможност за преизбиране, неговите правомощия се разширяват значително, като премиерската длъжност отпада, а министрите ще се назначават от президента.

Виж още: Ако Ердоган стане всемогъщ

Икономическата равносметка на режима, който бе роден в тежката финансова криза през 2001 г. и който е на власт от 2002-ра, всъщност е положителна, коментира германският в. "Франкфуртер Алгемайне цайтунг".

Оттогава насам турският БВП расте реално всяка година с 6%. По този показател, според данни на МВФ, Турция дори се нарежда на 17-о място в света - с 900 млрд. долара брутен вътрешен продукт (БВП). През последните 16 години БВП на глава от населението се е увеличил тройно и днес достига 11 хил. долара годишно. В същото време броят на бедните е намалял наполовина.

Страната, оценявана от Световната банка като "държава с повишен среден доход", дори участва в помощите за развитие. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където Турция членува, страната е на 12-то място, т.е. сред най-важните донори.

Виж още: Нощувка за 5 евро? Ердоган има проблем

Подемът на турската икономика след 2001 г. е тясно свързан със сближаването с ЕС и МВФ, който помогна с пари и реформаторски програми. В замяна на това управляващата Партия на справедливостта и развитието трябваше да санира държавните финанси. Новата партия успя да намали драстично дълговете и в голяма степен да изравни държавния бюджет. По този начин Анкара теоретично изпълняваше и Маастрихтските критерии.

Глобалните сътресения през 2008 г. обаче засегнаха и Турция. Оттогава насам стопанският ръст се свива и бива насърчаван чрез огромни строителни проекти и изгодни кредити. Днес нетните валутни дългове на страната възлизат на 200 млрд. долара, което отговаря на почти 1/4 от БВП.

Според германския вестник животът на повечето турци днес е по-добър, отколкото в годините преди Ердоган да дойде на власт. Световната банка съобщава, че понастоящем турското правителство дава над 13% от бюджета за образование. Само за сравнение - през 2002-ра за тази сфера са били отделяни едва 6%.

Здравните разходи на глава от населението са се увеличили повече от два пъти. Смъртността сред децата под пет години е намаляла от 34 на 13 случая на 1000 живородени. Преди Ердоган да дойде на власт, само 27% от младежите завършваха средно образование. А днес - 95%. Т.е. през изминалите 16 години от неговото управление Турция е отбелязала истински напредък.

На този фон изглежда още по-жалко, че Ердоган не само изолира страната си в международен план, но и я разединява вътрешно. Със своята объркана икономическа, финансова и парична политика той застрашава напредъка, който беше постигнат с много усилия, заключава "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Виж още: Критичен поглед към биографията на Ердоган

Изданието прогнозира, че е малко вероятно Ердоган да загуби тези избори, но ако все пак се стигне дотам - причината би била точно тази. Според анкетите именно икономиката и безработицата са най-важните теми за мнозинството избиратели.

2/3 от турците: "Днес е по-зле"

2/3 от турските граждани са убедени, че положението в страната се влошава. Президентът Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието отдавна усещат тази загриженост на турското население. Затова и изтеглиха изборите напред - заради опасения, че първоначално предвидената дата за изборите (септември 2019) ще съвпадне с охлаждането на конюнктурата, което неизменно води до загуба на гласове.

Само че и сега ситуацията е достатъчно напрегната. От началото на годината досега турската лира загуби почти 20% от стойността си спрямо долара. Дефицитът по текущата сметка расте и става все по-трудно да бъде финансиран от чуждестранни инвестиции. Златните и валутните резерви на Турция не са достатъчни и длъжниците в чужда валута имат сериозни затруднения.

Дори държавните финанси изпадат под натиск, защото правителството харчи твърде много пари за съживяване на конюнктурата и продължава да отпуска евтини заеми. Безработицата достигна 10%, а сред младите хора е двойно по-висока. Инфлацията е 12%. И то благодарение на Ердоган, категоричен е "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Източник: ФАЦ / Българската редакция на "Дойче веле"; БНТ