Докато всички философстват над въпроса какво ни прави по-умни и по-добри, забравяме нещата, които ни правят по-глупави.

Вижте какво понижава IQ-то ни:

1. Гледане на риалити програми

Австрийски учени са стигнали до извода, че гледането на риалити предавания ни затъпява. Те помолили две групи хора да попълнят тест за обща култура. Групата, която преди теста гледала риалити, се справила по-зле от другата.

2. Пасивно пушене

Освен че е вредно за здравето като цяло, от проучвана на университета в Мичиган става ясно, че децата, които са били редовно излагани на цигарен дим, може да имат по-ниско IQ и по-лоши оценки в училище в сравнение с онези, които не са били принудени да станат "пасивни пушачи".

3. Захарта

Изследване на калифорнийския UCLA показва, че редовно приемане на много захар в продължение на месец и половина "забавя мозъка, влошава паметта и способностите за учене". От университета алармираха, че американците консумират средно по 17 литра високофруктозен сироп на година.

4. Много дини под една мишница

Изследване на университета Станфорд от 2009 г. показва, че хората, които са "редовно заливани с няколко източника на информация, не контролират вниманието и паметта си и не превключват от една задача на друга така добре, както онези, които се занимават с не повече от една задача."

5. Дъвчене на дъвка

Серия изследвания на университета в Кардиф, Уелс, показват, че дъвченето на дъвка "влошава краткосрочната памет".

6. Затлъстяването

От университета в Кент са изследвали над 100 затлъстели души преди и след хирургическа намеса за намаляване на теглото. Преди операцията повечето от тях показва памет с възможности под средната, а 12 седмици след операцията тя се подобрява значително.

7. Часовата разлика

От университета в Бъркли са изследвали хамстери, като са променили режима им на спане. Гризачите произвели с над 50% по-малко неврони, отколкото при нормален режим на спане.

8. Флуорид

Тази субстанция се намира в голяма част от питейната вода. Американски учени са установили, че децата в райони с високо съдържание на флуорид във водата имат по-ниско IQ от децата в други райони.

9. Бити деца

Учени от университета в Манитоба твърдят, че над 5% от психичните разстройства се дължат на това, че детето е подлагано на физически наказания като малко.

10. PowerPoint

От американската армия твърдят, че употребата на програмата "убива дискусията, критичното мислене и възможността за обмислено вземане на решения".

11. СпонджБоб Квадратни гащи

През 2011 г. американският журнал по педиатрия твърди, че деца, които гледат бързи анимации като "СпонджБоб Квадратни гащи" се справят по-зле с тестове в сравнение с деца, занимавали се с други забавления.

"Децата, които са гледали анимации с бързо развиващо се действие в продължение на поне девет минути, се справят по-зле от онези, които са рисували или са гледали друг тип предавания."

12. Стрес

От Центъра за изследване на стреса са установили, че стресиращите ситуации могат да намалят броя на връзките между невроните в мозъка - и възможността ви да се справяте с тежки ситуации в бъдеще. Стресът може да намали способността на мозъка да се складира информация.

13. Някои медикаменти

Ако ползвате често приспивателното Ambien или успокоителното Xanax, може да си навредите. Според лекари тези лекарства могат да доведат до загуба на паметта, деменция и мисли за самоубийство. И двете лекарства забавят централната нервна система.

14. Липса на йод

Всъщност нямаме нужда от много йод през живота си, но преди да се родим, той е много важен! Липсата на йод в периода на развитие на плода може да доведе до сериозни физически и умствени проблеми. При възрастни индивиди сериозната липса на йод може да доведе до спад на IQ-то с 13 пункта.

15. Пушене на трева

От университета "Дюк" твърдят, че редовното пушене на трева през младежките години води до срив на невропсихологичната система. Дори навика да се спре, след това е много трудно да се възстановят щетите, нанесени от канабиса. Учените обобщават, че марихуаната има невротоксичен ефект над мозъка на младежите.

Източник: profit.bg.