Младежът има резултат от 99% и IQ 154

Уникален резултат на тестовете на МЕНСА - най-голямото и най-старото дружество за хора с висок коефициент на интелигентност, постигна 15-годишно момче от Пловдив. Цветан Чуканов е постигнал впечатляващия резултат за възрастта си от 99% и има IQ 154.

Така младежът е изпълнил условията за членство в МЕНСА - нивото му на интелигентност да е в горните два процента на населението.

15-годишен гений

15-годишният Цветан Чуканов е възпитаник на математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив.

"Прочетох в интернет и ми стана интересно да проверя възможностите си. Преди самия тест си направих няколко примерни, но те не са по различните формати. Исках да си проверя нивото и да видя дали имам шанс. Факт е, че на примерните се представих по-зле", казва момчето пред в. "Монитор".

В самия тест на МЕНСА има 45 въпроса - 3 реда с по 3 колони и трябва да се открие 9-та вярна фигура.

"Има логически съждения и прогресии", обясни момчето. Според него обучението по математика му е помогнало доста. "Ако не го бях издържал, след 1 година пак щях да се явя", обясни тийнейджърът.

Цветан обаче признава, че математиката, макар да му е била от полза за теста на МЕНСА, не е любимият му предмет. По-интересни са му хуманитарните науки и вероятно ще следва право.

МЕНСА България

Всяка година на теста на МЕНСА в България се явяват между 350 и 500 човека, като между 35 и 40 на сто от тях получават резултат, който им дава право на членство в организацията", каза Христо Радков, председател на МЕНСА - България. Това означава персентил от 98 - 99% за съответната възраст. Минималното IQ трябва да е 148. На теста у нас се явяват повече мъже, отколкото жени.

"Най-голяма част от издържалите го обаче са инженери, независимо от пола", допълни Радков. Най-често се явяват младежи между 20 и 30 г. Причината е прозаична. Ако го издържат, могат да влязат в някои западни университети. 45-те въпроса на теста трябва да се решат за 30 минути. Изпитващите са безкомпромисни и не пускат нито минута повече. 

Резултатите излизат за още 30 минути. Всеки кандидат получава лист със своето IQ и процентите персентил за възрастта си. От МЕНСА нямат право да обявяват резултатите публично.

"Всеки кандидат може да го направи, ако прецени сам", поясни Христо Радков. По думите му младежите на възраст между 18 и 22 години са най-силни.

Тогава умът работи най-бързо и трябва да имат най-много верни отговори, за да получат 98 или 99%. С повишаването на възрастта, броят на правилните отговори, който стига за този персентил, намалява.

В София има най-много кандидати, които се пробват на теста на МЕНСА. Има два изпита месечно, на които се явяват средно по 17 човека. Таксата е 25 лв. Изпити се провеждат също в Пловдив и Варна.

Източник: в. "24 часа", в. "Монитор"