Терорист се е взривил на известния площад до група чуждестранни туристи

10 души са загинали, а 15 други са били ранени при мощен взрив с неизвестен произход в туристическия квартал на Истанбул - "Султанахмет", близо до базиликата "Света София" и Синята джамия, предадоха световните агенции. 

Бомбата е избухнала в 10.00 часа. На мястото на инцидента са пристигнали голям брой полицейски коли и линейки. 

Броят на загиналите беше обявен от офиса на кмета на Истанбул. Експлозията е дело на 28-годишен атентатор самоубиец от сирийски произход, съобщи турският президент Реджеп Ердоган.

Пострадалите са откарани в болница, двама от тях са в критично състояние. Според изданието сред тях има трима турски граждани и трима германски туристи, които са с леки наранявани. РИА Новости съобщава за ранени туристи от Южна Корея, Германия, Норвегия и Перу.

Все още не е ясна причината за експлозията. Полицията не допуска хора в района поради опасност от нова експлозия.

По всяка вероятност нападението е извършено от атентатор самоубиец. По данни на местни медии, цитирани от ТАСС, терорист се е взривил на известния площад до група чуждестранни туристи. 

Виж още: Турция в траур след най-кървавия атентат, взел 100 жертви

Кореспондентът на Би Би Си в Истанбул Марк Лоуен коментира, че в последните седмици в града се наблюдават спорадични нападения от страна на крайнолеви организации. Също така се наблюдава и засилване на напрежението между турските сили за сигурност и кюрдските крайнолеви милиции ПКК. 

Турция също така си има проблеми и с "Ислямска държава". В края на миналата година двама атентатори отнеха живота на 100 души, а прокуратурата в южната ни съседка обяви, че зад нападението стои именно ИД.

Същевременно онлайн изданието на в. "Миллиет" съобщи, че в Истанбул гори и хотел. Инцидентът е станал в същия момент, когато в сърцето на Истанбул гръмна експлозията. Основната версия е атентат, но няма официално потвърждение за това от властите.

Хотелът е в квартал Малтепе, в азиатската част на града. Кметът на Малтепе Али Кълъч съобщи в своя акаунт в "Туитър", че 20 души са били спасени, но един човек все още е на покрива на сградата. По-късно той добави, че още четирима души са евакуирани и огънят е на път да бъде потушен. 

Много вероятно е "Ислямска държава"(ИД) да стои зад експлозията, заяви Саджан Гьоел - директор по сигурността на Азиатско-тихоокеанската фондация, цитиран от БНР. 

"Смята се, че групировки като ИД засилват позициите си в Турция и извършват атентати, макар в миналото да не са я закачали. 2015-та беше началото на дейността на "Ислямска държава" в самата Турция", допълни Гьоел. 

Източник: Би Би Си, Ройтерс, АФП, РИА Новости