Оздравителни планове изправят на крака общините в тежко финансово положение

Кабинетът ще покрива дупките в бюджетите на общините с безлихвани заеми. Тези общини, които са в процедура на финансово оздравяване могат да получават помощ от хазната. Това предвижда проект за промени в Закона за публичните финанси, които бяха публикуван за обществено обсъждане на сайта на МФ.

Становища по документа могат да се изпращат до 27 януари.

Кои са общините с финансови затруднения

Според проекта, за да се смята, че общините изпитват финансови затруднения, те трябва да не постигат фискалните си цели и не спазват разписаните в закона фискални правила, към края на годината имат задължения за разходи по бюджета, които надвишават 15% от средногодишния размер на отчетените разходи за последните четири години или ангажименти за разходи по бюджета над 50% от средногодишния размер на отчетените разходи за последните четири години.

Друго условие е наличните към края на годината просрочени задължения по бюджета на общината да надвишават 5% от отчетените за последната година разходи на общината или бюджетното салдо по бюджета на общината през последните три години е отрицателна величина за всяка една от трите години.

Според документа общините с финансови затруднения ще могат да получават от държавата временен безлихвен заем. Условията, по които ще става това, ще се определят от финансовия министър.

Задължително условие обаче е да се открие процедура за финансово оздравяване за период от една до три години. 

Процедури по оздравяване

Процедурите за финансово оздравяване се откриват с решение на общинските съвети и по предложение на кметовете. Общинските съвети са отговорни и за оздравителните планове. Периодът, в който ще се изпълнява оздравителната процедура, пък се предвижда да се определи след задължително обществено обсъждане.

В оздравителните планове задължително трябва да фигурира и план за погасяване на просрочените задължения. Кметовете ще отчитат изпълнението на плановете пред министъра на финансите на всеки три месеца, а информацията за това трябва да е публично достъпна и на сайта на съответната община.

Предвижда се оздравителните процедури да може да се прекратяват от местните администрации предсрочно, ако постигнат резултати преди заложените крайни срокове.

За кметове нарушители

Кметовете, които не изпълняват задълженията си, определени в закона, са заплашени от глоба между 500 до 2000 лв.

Има общини, където задълженията надхвърлят три пъти бюджета им и те на практика са фалирали, алармира наскоро финансовият министър Владислав Горанов.