Номер 1 и в тазгодишната класация на TripAdvisor е нюйоркският "Метрополитън". Кои са останалите в топ 10, откъдето изпадна Лувъра в Париж?

Музеят за изкуство "Метрополитън" в Ню Йорк (Metropolitan Museum of Art, или The Met) оглавява за втори пореден път класацията с 10-те най-хубави музея по земното кълбо, съставена от потребителите на TripAdvisor. Колекцията му от над 2 млн. експоната обхваща повече от пет хилядолетия световна култура, от праисторията до настоящето.

Ежегодно там се организират десетки изложби и стотици други прояви: филмови прожекции, пърформънси, обиколки с екскурзовод, занимания за цялото семейство. Като център, който привлича не само любители на изкуството, но и неговите изследователи, "Метрополитън" развива и издателска дейност. Освен това внедрява нови технологии, които правят преживяването в залите на музея още по-вълнуващо - и достъпно, обясняват от културната институция.

Балът в началото на май, с който се откриват ежегодните модни изложби на Института по история на костюма (The Costume Institute), събира звезди от шоубизнеса с най-изтъкнатите дизайнери. Миналогодишната - "Китай в огледалния свят", беше разгледана от близо 816 хил. души.

Фотогалерия: Звезди и дизайнери

Дженифър Хъдсън на бала по случай откриването на тазгодишната модна изложба в музея "Метрополитън" в Ню Йорк под наслов "Manus x Machina: Модата в ерата на технологиите". Бялата й копринена рокля с корсет беше украсена с триизмерни цилиндрични мъниста, френски възли и ръчно изляти пайети. Снимка: Getty Images / H&M

"Метрополитън" съществува от 1872-ра, а в края на юни отчете рекорден брой посетители за тази фискална година - 6,7 млн. Билетите не са с фиксирана стойност, но се очаква да платите по 25 долара, като за пенсионери цената е 17, а за учащи - 12 долара. Деца под 12-годишна възраст влизат безплатно.

В допълнение към основната сграда (The Met Fifth Avenue) на Пето авеню и 82-ра улица, през март отвори врати и ново крило за съвременно изкуство - The Met Breuer на "Мадисън авеню" и 75-а улица. Колекции и експозиции, свързани с изкуството и архитектурата на Средновековието, се излагат в музейната сграда и парка The Met Cloisters (Обителта) - клон на "Метрополитън" в горната част на Манхатън.

В новата класация на TripAdvisor присъстват музеи от всички региони на планетата. В световния топ 10 са още:

2. Институтът за изкуство в Чикаго (Art Institute of Chicago), вторият по големина в САЩ след "Метрополитън"

3. Ермитажът в Санкт Петербург, Русия (част от който е и Зимният дворец), отбелязал наскоро 250 години от основаването си.

4. Музеят "Орсе" (Musee d'Orsay) в Париж, Франция, който е разположен в бивша жп гара на брега на река Сена и съдържа най-голямата колекция картини на импресионисти.

5. Националният музей по антропология (Museo Nacional de Antropologia) в Мексико сити, Мексико.

6. Американският Национален мемориал и музей при Кота нула в Ню Йорк (The National 9/11 Memorial & Museum), посветен на жертвите при терористичните нападения от 11 септември 2001 г. и бомбения атентат срещу Световния търговски център през 1993-та.

Виж още: Нов небостъргач сменя кулите близнаци

7. Музеят "Прадо" (Museo Nacional del Prado) в Мадрид, Испания, основан през 1819 г.

8. Британският музей (British Museum), който влиза в десетката на мястото на Националната галерия в Лондон (The National Gallery) и също е с вход свободен.

9. Музеят на Акропола в Атина, Гърция (TheAcropolisMuseum.gr), също сред новите попълнения в Топ 10.

10. Музеят "Васа" (Vasa) в Стокхолм, Швеция, където е изложен едноименният кораб, потънал на 10 август 1628 г.

Виж още: "Франкофония" - руски филм за спасяването на Лувъра

Отделна класация за България не е направена; страната ни не присъства и в европейския Топ 25, където фигурират още музеи във Флоренция, Освиенцим, Торино, Йорк, Берлин, Рим (вкл. Ватикана), Единбург.

Лувърът (Musee du Louvre) в Париж, където миналата година се състоя мащабна българска изложба на тракийско изкуство, се смъква в класацията от пето на 13-о място, следван от още един музей, изпаднал от десетката - Държавният музей (Rijksmuseum) в Амстердам, Холандия..

Премиерът Бойко Борисов, френската певица с български корени Силви Вартан и министърът на културата Вежди Рашидов влизат заедно в Лувъра за откриването на изложбата "Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България" (16 април-20 юни 2015 г.) в зала "Ришельо". Снимка: Министерство на културата

Виж още: "Голата маха" и още 10 нецензурирани картини (16+)