Нараства и броят на хората, работещи на две места

Изследване на Световната банка и Института за пазарна икономика (ИПИ) показва, че 10% от българите живеят в дълбока бедност, а най-застрашени да попаднат в тази група са безработните, икономически неактивните и техните деца, съобщава БНР.

Едва 7% от работещите попадат в групата на бедните, докато при незаетите този дял достига 50%. Заетостта при висшистите е 80%, докато при хората с основно или по ниско образование:

"Под половината са икономически активни, т.е. и аргументът за безработицата трябва да бъде разширен и да гледаме лица, които са неактивни, т.е. те дори не търсят работа."

Същевременно се констатира, че социалната политика в някаква степен е ориентирана правилно към децата, но не е докрай насочена към бедните и профилът на бедността в отделните области е доста различен.

Докато в София рискът от бедност е 1/10 процента, в градове като Видин и Сливен достига 40%, сочи още статистиката.

Факторите като заетост, образование, малцинствени групи са различно представени в отделните области и това говори за нуждата от някаква децентрализация.

Според проучването нараства и броят на хората, работещи на две места. Благодарение на социалните плащания обаче са намалели пенсионерите в дълбока бедност.

Данните бяха оповестени на кръгла маса по темата "Справяне с бедността: Осигуряване на ефективни политики и увеличаване капацитета на институциите".

През 2012 г. у нас в бедност живеят 7,2% от заетите и 48,6% от безработните, обобщава ИПИ в сайта за анализи, данни и коментари относно бедността у нас BednostBG.info. Това означава, че рискът от бедност е седем пъти по-голям при безработните. Бедността до голяма степен зависи от статута на едно лице на пазара на труда, заключават експертите.

Източник: БНР