Политически лидери, изпълнителни директори на някои от най-големите международни компании и знаменитости се събират по традиция в швейцарския зимен курорт, тази година от 20 до 23 януари

Profit.bg обобщава събитието в 10 интересни факта, които може да не знаете:

1. Над 2500 участници от 100 страни се включват във форума, сред тях и 40 държавни глави;

2. Форумът се провежда в швейцарския град Давос, разположен на 1560 м надморска височина. Населението на градчето е около 11 хил. души, а средната температура през януари е около -5 градуса по Целзий.

3. Защо точно Давос? Традиция! Освен това е много по-лесно да се обезопаси малко градче, отколкото някои от най-големите мегаполиси в света, нали? Да не забравяме 40-те държавници на най-високо равнище.

Виж още: 62-ма печелят колкото половината човечество

4. Само веднъж събитието не се е провело в Давос. През 2002 г. форумът е в Ню Йорк - в знак на солидарност след терористичните нападения от 11 септември 2001 г.

5. Сигурността е на ниво - над 5000 полицаи бдят за спокойствието на присъстващите в четирите дни на форума, като в числото не попадат личните охранители.

6. Скъпо е. В случай че искате да посетите събитието, ще трябва да отделите към 20 хил. долара, или около 36 хил. лв. Това обаче не е всичко. Включете пътни разходи, изхранване, хотел, както и допълнителни екстри като хеликоптери, ски и т.н. - и можете спокойно да удвоите горната сума.

7. Давос наистина е зелен. Въглеродните емисии там спадат с 30% по време на събитието - главно поради органиченото използване на автомобилите. Вместо тях на ход са електрическите коли.

8. Какво друго можете да правите, освен да карате ски? Срещи, хиляди срещи. Присъствието на журналисти от най-известните бизнес медии и представители на големи компании са отлична възможност за всеки присъстващ. Въпреки че срещите са неофициални, те се провеждат при закрити врата.

Фотогалерия: Давос и Световният икономически форум

9. Кой присъства тази година? Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, както и настоящият главен изпълнителен директор на софтуерния гигант Сатя Надела, основателят на "Алибаба" Джак Ма, главният оперативен директор на "Фейсбук" Шерил Сандбърг, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, както и гуверньорите на други 10 национални банки са заявили участие в събитието.

10. Звездната част на участниците включва Леонардо ДиКаприо, един от първите инвеститори във "Фейсбук" Боно, както и кралят на Йордания. Форумът тази година обаче ще мине без Ангела Меркел, Барак Обама и Владимир Путин.

Източник: Profit.bg