Според СЗО имунизациите биха спасили живота на между 2 и 3 млн. деца

Една от най-спорните теми в момента са ваксините. Редица антиваксинарски групи проповядват, че имунизациите само отслабват организма на децата, правят ги податливи към други заболявания и т.н.

Реално обаче в глобален мащаб едно на всеки пет деца по света все още не получават рутинни животоспасяващи имунизации. Това е станало причини за смъртта на около 1,5 млн. деца, които умират годишно от болести, предотвратими чрез вече съществуващи ваксини, съобщава Световната здравна организация (СЗО).

В специален брой на сп. Vaccine, под редакцията на СЗО, експерти разглеждат ролята на колебливото отношение спрямо ваксините и различни стратегии за премахването му. Подобно колебание се изразява в забавяне на приемането или в отказ от безопасни ваксини, въпреки наличието на услуги за ваксинация.

Виж още: Роалд Дал в защита на ваксините

Според СЗО имунизациите биха спасили ежегодно живота на между 2 и 3 млн. деца от редица опасни заболявания като дифтерит, тетанус, полиомиелит и морбили.

Проблемите пред ваксините

Множество фактори като време, място, самите ваксини, дезинформация, безразличие оказват влияние на проблема с ваксините.

Ваксините може само да подобрят здравето и да предотвратят смъртни случаи, ако се използват, и имунизационните програми трябва да бъдат в състояние да постигнат и запазят високи темпове на употреба на ваксини, казва д-р Филип Дюкло, старши съветник на СЗО по въпроса на имунизациите и ваксините.

Виж още: "За" и "Против" ваксините

Антиваксинърските настроения не зависят от равнището на образованието на хората. Освен това, според експерти, в някои случаи образован човек може да се отнесе с недоверие към самата ваксинация и да откаже свои познати от нея.

Според СЗО едно от ключовите неща за разсейване на слуховете и страховете относно ваксините е директната работа с хората.

Източник: "Дневник"