Неприятностите на Гърция предизвикват малко съчувствие у по-бедните й съседи, пише американският вестник в кореспонденция от София

Неприятностите на Гърция предизвикват малко съчувствие у по-бедните й съседи - така е озаглавена кореспонденцията от София, публикувана във в. "Ню Йорк таймс" с автор Андрю Хигинс.

"През месеците на ожесточени пазарлъци с кредиторите лявото правителство на Гърция си е избрало ролята на жертва на елитарния финансов и политически ред, налаган в Европа от стиснатите богати държави, особено Германия.

Някои от най-решителните противници на компромисите спрямо премиера Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА обаче са държави, където търпят и най-много лишения - като най-бедната членка на ЕС България и прибалтийските държави, попарени от десетилетния недоимък, наложен от СССР", отбелязва вестникът.

Ние сме много по-бедни от гърците, но сме извършвали реформи, заявява пред изданието българския президент Росен Плевнелиев. Когато имаш проблем, трябва да се справяш с него, а не да го пренасочваш към Брюксел или някой друг, добавя той,

иронизирайки оплакванията на "Сириза", че Европа е предала Гърция

"Ню Йорк таймс" цитира и консервативния британски вестник "Дейли телеграф", където през уикенда се появи коментар, който оплаква посмъртно "марксистките убеждения" на Ципрас, но приветства отказа му "да влезе в коловоза, начертан от корпоративните сили в ЕС".

Все пак обаче разминаването между СИРИЗА, която се самопровъзгласява за защитник на аутсайдерите, и действителността - че държавите с най-голям недоимък в Европа показват малка или никаква симпатия към Гърция, - разкриха слабостите на една обречена стратегия за преговори, която тласна Гърция към ръба на пропастта. 

Това задълбочи и яростта в Брюксел и Берлин заради многократните обвинения от Ципрас, че кредиторите се опитват да изнудват Гърция и да преобърнат демократичния избор, направен от избирателите през януари - когато СИРИЗА дойде на власт с обещанието да сложи край на дългите години строги икономии.

Ципрас се върна към тази нападателна реторика

в тв обръщение от неделя вечерта, когато оповести, че в понеделник гръцките банки няма да отворят. На "позорния стълб" той окачи Европейската централна банка, която отказала да увеличи спешната помощ за гръцките банки с "единствената цел да шантажира гръцкия народ, за да промени волята си".

Погледнато от България и други по-бедни държави обаче, страданието на Гърция привлича само сравнения с езика на грубите цифри.  Когато гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, на ранния стадий от преговорите в Брюксел, се оплака, че гръцките пенсии не могат да се намаляват повече, колегата му от Литва припомни безцеремонно, че пенсионерите там са оцелели с далеч по-малко.

Според най-новите данни от Евростат Литва дава средно 472 евро на глава от населението за пенсии, което е под 1/3 от 1625-те евро, харчени от Гърция, докато в България тази сума е едва 257 евро. Числата са от 2012 г. и оттогава насам гръцките пенсии са намалени, но все още са

по-високи в сравнение с България, Литва, Латвия, Хърватия

и близо половината други държави в Източна, Централна и Югоизточна Европа. Подобна статистика прави много труднозащитима тезата на "Сириза", че Гърция преживява невиждано болезнена "хуманитарна катастрофа" и че останалите държави в ЕС трябва да вложат собствените си финанси в спасяването на Атина от фалит, пише още "Ню Йорк таймс" и цитира казаното от редактор в български бизнес седмичник:

"Гърция не възприема като многострадална - те имат море, големи пенсии и живот, който изглежда по-добър от нашия."

Германия, най-голямата икономика в Европа и най-големият кредитор на Гърция, несъмнено изигра водеща роля в съпротивата срещу исканията на СИРИЗА за рязко намаляване размера на строгите икономии, но към нея, с известни нюанси в тона, са се присъединили и всички останали членки на ЕС.

От изследователската група Open Europe, базирана в Лондон, коментират пред "Ню Йорк таймс", че макар "Сириза" да има основание да напомня какъв е бил вотът на гласоподавателите, партията пренебрегва факта, че всички правителства в Европа са отговорни пред своите избиратели. и надясно, за да се съсредоточи върху значението на демократичния избор на хората, е пренебрегнал факта, че

всички правителства в Европа трябва да отговарят пред избирателите си

Демокрацията е от ключово значение, но това засяга не само на гръцките избиратели, но и избирателите в цяла Европа, напомнят оттам.

В интервю за германската обществена телевизия Це Де Еф в събота федералният финансов министър Волфганг Шойбле подчерта, че провеждането на референдума, насрочен от "Сириза", може да даде на гърците право на глас, но резултатите няма да задължат с нещо данъкоплатците в Германия и другаде.

След като през февруари изтъкна, че "ние вече нямаме този единен фронт срещу Гърция" Варуфакис призна в "Туитър" през април, че Гърция е останала без приятели. Той се позова на коментар от US президента Франклин Делано Рузвелт през 1936 г.: "Те са единодушни в своята омраза към мен; и аз приветствам тяхната омраза."

В България дори и политици, които ликуваха, след като "Сириза" дойде на власт

през януари и се опитаха да вдигнат собствените си акции с имитиране на тирадите за "неолиберализма", сега утихнаха или се опитват да се разграничат от гръцкия експеримент, пише още "Ню Йорк таймс" и дава за пример депутата от 43-тото Народно събрание Велизар Енчев.

Вестникът припомня, че през април той обяви, че напуска националистическата коалиция, от която бе част, за да сформира "Българска пролет" по модела на СИРИЗА, но сега казва, че предприетото от него се е схванало погрешно и че той никога не е харесвал СИРИЗА чак толкова много.

Виж още: Четири причини защо СИРИЗА може да спаси Европа

Миналата седмица в Брюксел, преди началото на срещата на Европейския съвет, българският премиер Бойко Борисов се оплака, че му е дошло до гуша на Гърция и нейните нужди да се посвещава толкова много време, докато другите държави си имат толкова много свои проблеми.

"Ние също искаме да дадем повече пари за заплати и пенсии, но поддържаме тази финансова дисциплина - каза той. - Аз съм категорично против отсрочки и компромиси" за Гърция, цитира го вместо заключение "Ню Йорк таймс".

Източник: NYTimes.com