Италианската модна къща пусна дамска колекция за Арабския свят, където пазарът за луксозни стоки миналата година достигна 8,7 млрд. долара

"Долче и Габана" разбуниха духовете, като представиха първата си колекция със характерните за дамската мода в Арабския свят хиджаби и абаи. Докато обаче тук се тревожим накъде върви светът, сп. "Форбс" определя това като най-умния ход на италианската модна къща от години насам. Защо?

Ръстът в продажбите на луксозни стоки в САЩ и Европа зависи във все по-голяма степен от туризма, докато в Близкия изток висшата мода е във възход. Според данните за 2015 г. продажбите на луксозни стоки за персонална употреба са достигнали 8,7 млрд. долара, което е близо 2 млрд. ръст спрямо предходната година.

Виж още: Модната икона шейха Моза Бент Насър ал Миснед

Жените в богатите на петрол държави отдавна демонстрират благосъстоянието си със скъпи чанти и обувки, но това е единственото, което могат да покажат, когато са облечени в хиджаби и абаи, обяснява "Форбс". Според изданието много представителки на нежния пол там не се лишават от маркови дрехи, но ги носят под скромните на вид абаи, като ги демонстрират само у дома или пред своите посестрими.

Само в Обединените арабски емирства D&G има 13 магазина и бутика, както и още търговски обекти в Бахрейн, Кувейт, Катар и Саудитска Арабия. Досега клиентелата им "тунинговаше" сама своите абаи, като им добавяше кристали "Сваровски" и други детайли по ръкавите и около подгъвите, допълва "Форбс".

Виж още: Какво купуват богатите китайци

Друго бизнес списание, "Форчън", определя мюсюлманския свят като "следващия неизследван моден пазар", а според "Ройтерс" до 2019 г. жените там ще похарчат 484 млрд. долара за облекло и обувки.

Цялата колекция можете да разгледате в арабската секция на Style.com, където коментират, че колекцията е в предимно неутрални тонове - черно и бежово, от материи като жоржет и сатен, с дантелена украса. Десените с щампи на маргарити, лимони и разцъфнали рози същевременно запазват сицилианския стил на "Долче и Габана", който е основа и за пролетно-лятната им мода.

Виж още: Риана ядоса мюсюлманите

Други модни къщи също се надяват да пробият на арабския пазар, отбелязва "Мари Клер", като сочи за пример колекцията "Рамадан" на "Дона Карън", модел с хиджаб от кампанията на H&M и други "благоприлични" предложения от модния подиум като дългите ръкави и полите до земята. 

Мелани Елтюрк, основала модния бранд Haute Hijab през 2010 г., коментира, че "мюсюлманите (а в този случай мюсюлманките) са преуспяващ, пълноценен и активен сегмент от обществото, който заслужава да бъде признат и чут."

Видео: Топжурналист предупреди: Светът влиза в огромен хаос

Източник: "Форбс", "Мари Клер"