39 са жертвите на стрелбата в елитния нощен клуб "Рейна", близо два пъти повече - ранените

Най-малко 39 души са убити, а 69 са ранени, след като въоръжен мъж откри огън в популярен нощен клуб в турския град Истанбул по време на празненствата за настъпването на новата година. 

Нападателят, който нахлул към 1,30 ч. след полунощ, бил облечен като Дядо Коледа, съобщи Си Ен Ен Тюрк, но кадрите от охранителните камери не потвърдиха тази информация. Първо убил полицая на входа, а след това започнал безразборна стрелба и по гостите на заведението. Жертви има и сред персонала.

Mасовият убиец все още се издирва. Според някои очевидци кървавото деяние било дело на двама души, които говорели арабски, но засега няма потвърждение за съучастник.

"Ислямска държава" пое отговорността за нападението. Джихадистката организация съобщава, че "боец на халифа" (Ибрахим Али ал Бадри, Абу Дуа и Абу Бакр ал Багдади - главатар на групировката "Ислямска държава" - бел. р.) е извършил атаката. 

Това бе очаквано с оглед на информациите до момента. Според информация на в. "Хюриет" американското разузнаване е предупредило турските власти за възможност от подобен атентат. На 31 декември за подготвяно нападение в столицата Анкара са били задържани няколко бойци на Ислямска държава. Освен това почеркът на нападението съответства на начина по който ИД действа, коментират експерти.

Един от най-елитните нощни клубове в Истанбул и дискотека, "Рейна" се намира в квартал Ортакьой, на европейския бряг на Босфора. Вътре новогодишната нощ празнували около 700 души, много от тях чужденци. 27 от жертвите също са чужденци. Някои от посетителите се спасили, като скочили във водата.


Кадър от "Фейсбук" профила на клуб "Рейна", пуснат в края на 2016 г. Снимка: Besim Mydyti

От съображения за сигурност и опазване на обществения ред след поредната кървава атака в страната беше наложено временно медийно затъмнение над случая.

Почеркът на поредния атентат в Турция напомня стрелбата в американски гейклуб в Орландо, щата Флорида, през юни 2016, когато един-единствен нападател уби 50 души и рани още толкова.

Виж още: Когато смъртта дебне на рокконцертите...

Източник: Си Ен Ен Тюрк, De Re Militari, в. "Хюриет", Би Би Си