Нов риалити формат, в който всичко би могло да се види всичко (включително убийство и изнасилване), поставя 30 души в дивата сибирска пустош

Откакто риалити форматите станаха голямата мания на телевизиите, различните предавания се опитват да намерят най-привлекателния за зрителите продукт, който да ги кара да стоят залепени за екраните. Въпросът е когато се стига до крайности.

Ново руско риалити шоу, в което престъпленията са на практика разрешени, предстои да тръгне по екраните тази година. Game2: Winter  стартира с 30 участници в сибирската пустош на температура от -40 градуса, като голямата награда от 1,6 млн. долара, като за победители се обявяват всички, оцелели до 1 април. Колкото повече победители, толкова по-малка награда за всеки от тях поотделно.

Шоуто се снима на терен от 900 хектара, като там няма да има снимачен екип, но за сметка на това ще бъдат разположени 2000 камери, които да заснемат участниците. На сайта на шоуто ще има онлайн стрийм, който ще предава пряко 24/7. 

Всички играчи предварително ще подписват документи, удостоверяващи, че са уведомени, че по време на предаването могат да бъдат изнасилени или убити, и че предаването не носи никаква вина ако пострадат. Разбира се, организаторите заявяват, че всеки, който извърши престъпление по време на шоуто, ще бъде арестуван от полицията. 

Изискванията и правилата

За да участвате в Game2:Winter, трябва да сте над 18 години и да сте "психически здрави". Националността няма значение. Ще се наложи обаче да платите 10 млн. рубли (155 хил. евро), за да влезете в шоуто. Другият вариант за участие е да преминете през гласуването на онлайн потребителите, които подбират най-атрактивните участници.

И все пак опасностите съществуват. Участниците ще трябва да оцелеят в терен, обитаван от вълци и мечки. Играчите ще бъдат принудени да събират и съхраняват провизии преди настъпването на зимата, за да могат да оцелеят през месеците на тежък студ. От тях се иска да останат живи до 1 април.

Всеки участник ще има право да се включи в играта с не повече от 100 кг. оборудване. Играчите могат да разполагат с ножове, но огнестрелните оръжия са строго забранени. 

Участниците в руските "Игри на глада" ще бъдат обучени от бивши служители на елитното звено за спецоперации на руската Главно разузнавателно управление, но след като влязат в играта ще трябва да се оправят сами.

"Геният" зад идеята

Идеята за предаването е на предприемача от Новосибирск Евгений Пятковский - 36-годишен програмист, известен с проекта си "детска градина за възрастни" и с мобилно приложение за блокиране на телефонните номера на фирмите за събиране на дългове.

Той обаче е заявил, че той и неговият екип няма да поемат отговорност за сигурността на участващите в риалитито, дори те да бъдат убити или изнасилени. 

"Няма да уважаваме претенциите за обезщетения на участниците, дори да бъдат убити или насилени. Ние няма да имаме никакво отношение към случващото се в играта. Всичко това ще бъде описано в документ, който ще се подписва от всеки участник преди началото на шоуто", казва Пятковский.

Все пак можеш и да се откажеш

Ако някой от играчите попадне в опасна ситуация или реши, че повече не може да издържи на суровите условия, може да натисне специален "паник бутон" със сателитна връзка. След това ще бъдат изтеглени от тайгата и ще напуснат шоуто.

"Шоуто ще е абсолютно екстремно, няма да правим изключения за никого. Няма да има лекарски екипи в близост до участниците. Ако някой се разболее или нарани, ако разбере, че не може да се справи, ще изпратим хеликоптер и ще го отведем при лекар. Но това ще е краят на играта за участника", казва Пятковски.

Пятковски обяснява, че шоуто вече обещава да има международно покритие, като от пет държави вече са заявили желание да го излъчват. За участие са се записали над 60 души вече, като един от тях е американец.

В интернет шоуто вече е сравнявано с популярната поредица "Игрите на глада". И макар да има сериозни разлики, сравненията звучат болезнено близки до реалността. 

Източник: "Гардиън"