България е красива страна, с величествени планини, хубави плажове, живописни селца и гостоприемни хора - и е невероятно евтина, пише израелският автор Елис Шуман в "Хъфингтън поуст" през 2014 г.

Основател на кибуц, литературен рецензент и автор на романите Valley of Thracians и наскоро излезлия "Бургаската афера" (ИК "Сиела"), вдъхновен от атентата на летище Сарафово през 2012 г., Елис Шуман е също така страстен почитател на пътешествията и добрата храна.

През лятото на 2014 г. израелският писател публикува в блога на британския "Хъфингтън поуст" статия, озаглавена "10 невероятни неща, които не знаете за България", където изброява факти и артефакти, вероятно неизвестни за масовия турист на Острова. Впечатленията му са от първа ръка, тъй като е живял у нас в продължение на две години.

Виж още: Израелски писател: България си струва да бъде разгледана

Текстът му набра популярност в социалните мрежи, а тук можете да си го припомните преди визитата на автора у нас за премиерата на "Бургаската афера" (15-21 юни).

"България? Защо да я посетим? България е красива страна с величествени планини, пясъчни плажове, живописни села, вкусна храна и гостоприемни хора. Освен това не е скъпо", изтъква Шуман и изброява:

1. Розите

Българската роза е не просто изумително красива, но е и основна стока за износ. Смята се, че розовите листа са източник на около 85% от розовото масло в световен мащаб, а то е основен продукт в парфюмерийната индустрия. Събирането на рози е много трудоемък процес. Посетете страната през май или юни, когато е и пъстрият розобер.

2. Киселото мляко

Българското кисело мляко е може би най-доброто в света, с уникален вкус, дължащ се на бактерията Lactobacillicus bulgaricus, която се намира само по тези земи. Опитайте гъстото планинско овче мляко в комбинация с мармалад или мед.

Видео: 10 забележителни факта за България

3. Кимането

Когато задавате въпрос на българин, отговорът му може и да ви обърка. В България кимането с глава нагоре-надолу означава отрицание, а хоризонталното поклащане значи "да". За да стане още по-сложно, когато местните разговарят с чужденци, те често разменят движенията. Обикновено по-старото поколение продължава да спазва традицията с кимането, датираща от османско време.

4. Шопската салата

Тя е национално ястие. Салатата се прави от нарязани на ситно градински домати, краставици, лук, сурова или печена чушка, и е поръсена с българско саламурено сирене. Украсява се с магданоз и се добавя лек дресинг от слънчогледово олио и винен оцет. Шопската салата добива популярност през комунизма, когато е наложена от държавната туристическа агенция по това време - "Балкантурист".

Виж още: 18 неща, които "Хъфингтън поуст" харесва в България

5. Кирилицата

Българите четат и пишат на кирилица. Страната е родината на тази азбука, а употребата й е наложена, преди това да се случи в Русия. Заслугата е на братята Кирил и Методий, родени през IX век. Те били християнски мисионери, които използвали азбуката си, за да ограмотят населението от славянски езичници през Първото българско царство. Празникът на двамата братя светци е сред най-честваните български православни празници.

6. Българските евреи

През Втората световна война България е била на страната на нацистите, но въпреки това цялото й еврейско население, 40 хил. души по това време, е било пощадено от Холокоста. Българската православна църква, политиците и обикновените граждани са застанали против депортирането. За съжаление не може да се каже същото за 11 хил. евреи от Македония - област, управлявана от България през войната.

Видео: Още 10 факта за България, които впечатляват чужденците

7. Златото

Най-старото златно съкровище в света е било намерено в оброчище край Варна, недалеч от Черно море. Изровено е през 1972 г. от строители, копаещи ров, а впоследствие се оказва, че е огромен некропол с почти 300 гроба, датиращи от 4560-4450 пр. н.е. Намерени са около 3000 златни артефакта, което доказва, че местните хора са поддържали търговски отношения с далечни земи - и съществуването на общност, силно вярваща в задгробния живот. Част от българското злато е показвано в пътуващи експозиции по целия свят.

8. Ракия

Тази алкохолна напитка се смята за националното питие на българите. Прави се от ферментирали плодове и може да съдържа от 40% алкохол (когато се прави в дестилерия) до 80% (когато е домашно производство). Ракия се прави от круши, сливи, грозде, праскови, кайсии, дори от смесени плодове. Обикновено се сервира в началото на вечерята, заедно с шопска салата. Когато пият ракия, българите вдигат тост, като чукват чашите си и казват "Наздраве". Непременно гледайте този, с когото си казвате наздраве, в очите.

Виж още: 10 световни рекорда, постигнати от българи

9. Гайдите

Българите се гордеят с гайдата си - мех от овча или козя кожа, свързан с три тръби. Българската гайда се нарича "каба гайда" и е по-голяма и с по-нисък звук в сравнение с гайдите в Югоизточна Европа. През май 2012 г. 333 български гайдари изсвириха 9-минутна китка от фолклорни песни, поставяйки световен рекорд в изпълненията с гайда.

10. Мартеници

Ако попаднете в България на 1 март, отбележете Баба Марта. На този ден се посреща пролетта, българите си разменят малки пискюли и гривнички от червена и бяла прежда, наречени мартеници. Тези украшения се закачат на дрехите или се връзват на китката и се носят, докато видиш щъркел или цъфнало дръвче - предвестници на пролетта.

Виж още: България на 32-ро място сред "най-добрите страни" в света

Източник: Елис Шуман / "Хъфингтън поуст" / ИК "Сиела"