Елис Шуман е израелски автор, който пише и за пътешествия. Той работи в областта на онлайн маркетинга и в продължение на две години е живял в София

След като посвети публикацията "10 неща, които не знаехте за България", поместена на страниците на "Хъфингтън пост", сега Шуман отново пише за страната ни, и то отново с добро.

За живота си у нас Шуман разказва, че е трябвало бързо да се адаптира към предизвикателството да живее в "страна от Източна Европа".

"Пътувахме много – от планините, та до пясъчното крайбрежие на Черно море. Това, което видяхме, ни изненада. Редом до стремежа на държавата да бъде част от модерния свят, усетихме силното желание на българите да съхранят миналото си", разказва авторът. Елис Шуман споделя, че е се е сблъсквал с това навсякъде.

Ако на едната нива работи модерен трактор, то на другата човекът обработва земята си, използвайки животински впряг, продължава с описанието си пътешественикът.

"Селата и градовете са запазили своята възрожденска архитектура от XIX в., а етнографските музеи, които разкриват модата, религията и обичаите от миналото, са основна атракция навсякъде", разказва още Шуман.

"Посрещането на пролетта с раздаването на мартеници, които не трябва да се свалят, докато не се види щъркел или цъфнало дърво – България. Кукерите, които танцуват с чанове, закачени на поясите им, за да изгонят злите духове – България. Шопската салата – България. Почитта към розите и уважението към манастирите в една развита държава – България", описва авторът.

Шуман е категоричен, че българите са горди хора, борещи се да открият себе си след края на комунистическия строй в страната през 1989 г.

Според писателя комунизмът е рядко обсъждана тема в страната ни. "Историческият период, който разпалва българите, е възраждането и борбата за освобождение от османско иго около 1870 г.", смята Шуман.

"Сега страната е член – може би най-бедният – на Европейския съюз (ЕС). Безработицата расте, а заплатите са ниски. Някои хора от по-старото поколение гледат с умиление назад във времето, когато държавата се е грижела за всичко", пише още авторът.

Според него е много жалко, че България не е популярна дестинация за западните туристи. "В страната има по нещо за всеки тип турист. Страхотни плажове, ски в планините, живописни села, зашеметяващи планински вериги, паркове и природни резервати и живота и културата на модерна София", разказва Шуман.

"След като живяхме в България две години, има много неща, които привличат мен и съпругата ми за бъдещи посещения. Пиша за България, защото светът няма представа за това балканско бижу, модерна страна с безценни традиции, достъпна туристическа дестинация, земя на гордост, приветливи хора, страна, която си струва да бъде разгледана“, категоричен е в думите си израелският писател Елис Шуман.