НЕК пък определи новите цени на тока като незаконни

"Енерго-Про", доставяща електроенергия на Североизточна България, е завела арбитражен иск срещу България в Международния съд за уреждане на инвестиционни органи на Световната банка (ICSID), съобщи "Медиапул".

Искът е за непризнаване на инвестиционни разходи за рехабилитация на разпределителната мрежа, като според "Енерго-Про" решението е довело до дефицит на дъщерните дружества, като некомпенсираните разходи възлизат на 46 млн. лева.

Втори подобен иск

Това е вторият подобен иск срещу българското правителство в областта на енергетиката след този на австрийската компания ЕВН, която съди държавата заради незащитени свои инвестиции.

Искът на ЕВН може да надхвърли 1 млрд. евро, като претенциите на австрийската компания са свързани както с определяните от енергийния регулатор цени за бита, така и по дължими но НЕК суми за задължителното изкупуване от електроразпределителното дружество на енергията от възобновяеми източници.

В момента върви разглеждането на аргументите на двете страни в спора, като последно през април 2015 г. назначеният състав на ICSID е поискал допълнителна информация по казусите.

"Незаконна цена"

Националната електрическа компания (НЕК) определи новите цени на тока като незаконни. Цените, предложени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), трябваше да влязат в сила от 1 юли.

Комисията имаше намерение да намали с 4,3 % цената, по която НЕК продава ток за бита на снабдителните фирми. В отворено писмо изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев остро възразява на КЕВР.

"Нарушен е принципът, че КЕВР регулира само сделките на регулирания пазар и няма правно основание да определя количества електроенергия и цени за свободния пазар", посочва компанията.

Източник: Mediapool, БНР