Причина са неизплатени задължения на топлофикациите към "Булгаргаз"

От Булгаргаз" са изпратили писмо до всички топлофикациите в София, Бургас, Плевен и Враца, че заявените от тях количества природен газ ще бъдат намалени с 50% от 30 октомври. Това съобщи Валентин Терзийски, зам.-председател на браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара.

Дружествата са получили писма от газовия доставчик, че от 30 октомври – четвъртък, сутринта, ще започне ограничаването на снабдяването им със синьо гориво заради дължимите от тях суми за извършени вече доставки.

Според Терзийски въпреки заканите, доставките на газ все още са пълни и работата продължава по нормален начин, пише Mediapool.

Ежегодни писма за спиране

Акцията по отправянето на подобни заплахи от страна на "Булгаргаз" е станала ежегодна, винаги се прави в началото на зимния сезон и обикновено е последвана от преговори по разсрочване на задълженията.

Този път обаче нещата са по-различни, според Терзийски. Причината е, че "Булгаргаз" има сериозни проблеми с финансовата си ликвидност и събирането на средства за извършване на авансовата плащане за газовите доставки от "Газпром" през ноември.

Този път нещата са различни

Липсата на пари в държавното дружество е веднъж заради блокирана значителна сума в затворената "Корпоративна търговска банка", втори път заради това, че "Националната електрическа компания" (НЕК) не спазва ангажимента си да плаща поети от нея дългове на топлофикациите за 120 млн. лв.

Договорката е НЕК, която изкупува ток от топлофикациите по преференциални цени, да не плаща на тях, а дължимите им суми да превежда директно на "Булгаргаз" за уреждане на газовите им заеми. Според Терзийски обаче това не се спазва и в момента газовият доставчик има проблеми с осигуряването на газовите доставки за страната през следващия месец.