Двамата екстремисти, които взеха за заложници петима души в католически храм във Франция, заснели убийството на престарелия свещеник, преди да бъдат застреляни от полицията

Ужасяващи подробности излизат наяве след поредния терористичен акт във Франция, чиито извършители се врекоха във вярност на Ислямска държава - а от групировката на свой ред ги обявиха за свои "бойци".

Малко преди 10 ч. местно време двамата въоръжени мъже взеха за заложници петима души по време на църковната служба в Сент-Етиен-дю-Рувре, край северния френски град Руан.

След като убиха свещеника и излязоха с викове "Аллах е велик", те бяха ликвидирани от силите на реда.

Преподобният Жак Амел, на 85, бил пенсионер от десетина години, но замествал своя колега. Накарали го да коленичи и гърлото му било прерязано пред очите на енориашите.

По-късно монахинята сестра Даниел разказа, че екстремистите направили запис от деянието си, докато държали край олтара някакъв вид проповед на арабски. Успяла да избяга, докато подготвяли екзекуцията.

Трима от заложниците са освободени, един е настанен в болница в тежко състояние.

Виж още: Защо терористите атакуват точно Франция?

Президентът на страната Франсоа Оланд посети храма и за пореден път декларира готовността да се борят с Ислямска държава "с всички законови средства". Папа Франциск изрази своята "болка и ужас от това абсурдно насилие".

Един от нападателите е известен на френската полиция, след като през май м.г. опитал да замине за Сирия, но бил върнат на турската граница. Прекарал зад решетките близо година и бил освободен през март, под условие да носи електронна гривна за проследяване и да се върне да живее при родителите си.

Това е поредната терористична атака на ислямистите във Франция, извършена от началото на 2015 г. насам. Преди десетина дни тунизиецът Мохамед Булел прегази в Ница стотици хора, събрали се да празнуват 14 юли.

Междувременно в католическата общност настояха за незабавното канонизиране на отец Амел.

Източник: Би Би Си, "Скай нюз", "Индипендънт"