В Идомени изнемогват. Местните се оплакват, а някои са стъписани от разюзданото поведение на много от доброволците. Говори се дори, че те подтикват бежанците към съмнителни акции, разказва репортаж на "Дойче веле". Каква е ситуацията днес?

Само за един ден над 800 бежанци и мигранти се оттеглиха доброволно от Идомени и са настанени в лагери на различни места в Северна Гърция, предаде кореспондентът на БНР в южната ни съседка. Реакцията на македонските власти, които използваха сълзотворен газ срещу щурма на бежанците, повлия на решението им да напуснат Идомени.

След като вчера отново беше разпространена листовка с призив за нова атака на македонската граница, бежанците не участваха в поредната "провокация", съобщават властите по охрана на лагера. Полицията задържа 17 доброволци - чужденци, заради съмнения, че именно те са разпространявали листовките. Води се следствие по случая след намеса на прокуратурата.

Оттеглят се и от Пирея майки с деца, към лагерите за временно настаняване. Тази нощ отново имаше сблъсъци между афганистанци и сирийци.

Критично е положението с настанените над 6000 души на старото летище в Атина, където няма условия, но въпреки това мигрантите отказват преместване.

На островите в Егейско море видимо се наблюдава рязко спадане на бройката мигранти, които пристигат от турския бряг. На остров Лесбос пристигнаха и експерти от Европол, за да се предотврати евентуално влизане на джихадисти по този маршрут. Европол си сътрудничи с "Фронтекс" и гръцката морска охрана.

Виж още: ООН алармира за "хаос" на гръцките острови

Междувременно опозицията внесе за обсъждане в парламента проблема с блокираната железопътна линия Солун-Скопие и огромните загуби за бизнеса. Настояват полицията да премахне палатките на мигрантите, които повече от месец са на линията.

"Децата са в калта, живеят в много опасни условия. Каквото и да правят неправителствените организации, които са на място, за да помогнат, там вали, студено е, нямат обувки. Подобна е ситуацията, ако не и по-лоша, в буферната зона между Македония и Сърбия. Там видях около 350 души и поне половината бяха деца. Без течаща вода, в ужасни условия."

Това разказва в интервю за БНР специалният представител на Съвета на Европа Томас Бочек, който е ходил на проучвателна мисия в Гърция и Македония, за да опише и анализира положението на децата в бежанските лагери по границата.

Виж още: 2700 деца бежанци са останали без родители в Гърция

Панайотис Купаранис от "Дойче веле" описва за реакцията на местното население и проблема с доброволците в репортаж от Идомени, озаглавен "Бежанците объркаха живота ни":

"Реколтата ми е унищожена. Нивите са стъпкани. Навсякъде са пръснати одеяла", оплаква се Адамантиос Харалампакис. Той е един от стотината жители на Идомени - граничното селище, превърнало се в

символ на мизерията и мъките на бежанците

Но не само те страдат - измъчени са и местните жители. Бежанците объркаха живота ни, казва Адамантиос Харалампакис. По-рано дъщеря му си играела спокойно на улицата, но от няколко месеца насам не излизала извън двора, споделя земеделецът. Разказва, че се видял принуден да залости входната врата, защото му откраднали две кози, много кокошки и над 600 килограма дърва.

Правителството в Атина обещава обезщетения за селските стопани в Идомени. Но Харалампакис казва, че не иска пари. "Искам просто да си върна нивите и реколтата."

Не всички мислят като него. Мнозина селски стопани припечелват пари, като отдават нивите си под наем на неправителствени организации. Други пък продават стоките си на бежанците, а в кафенетата е назначен допълнителен персонал заради многото посетители.

Над 200 бивши безработни от околностите работят за неправителствени организации и получават месечно по 700-800 евро. Те поддържат чистотата в бежанския лагер в Идомени, разпределят хранителни продукти или работят като охранители.

Всички хотели в околността са препълнени, тъй като в Идомени пристигат много доброволци от чужбина. Заведенията и търговците регистрират рекордни обороти.

Проблемът с доброволците

"ова не е никак малко за един регион с над 60% безработица, казва студентката Атина Параскевополу от град Поликастро. Но макар че пицарията на баща ѝ върви много добре в последно време, тя не е доволна от ситуацията. Разказва, че от есента на 2014 г. помага на бежанците заедно с други доброволци от региона. Снабдявала новодошлите с вода, храна и облекло.

Днес обаче помага много рядко. Защо? Заради поведението на много от бежанците, но и на някои доброволци, признава студентката. Много от местните жители са стъписани от държанието на някои чуждестранни помощници.

"Ние живеем в една затворена общност и си имаме строги морални представи. Затова много от нас не одобряват постоянните купони и разюзданото поведение на някои чуждестранни доброволки", казва Параскевополу.

След това младата студентка отваря дума за още нещо, което постоянно се чува в разговорите с гърците от региона. А именно предположението, че някои от чуждестранните помощници подтикват бежанците към съмнителни акции. Както се случи преди няколко седмици, когато 1500 бежанци щурмуваха границата с Македония. Същата история се повтори и миналата неделя, когато бежанците отново се опитаха да проникнат на македонска територия, казва Параскевополу.

Видео: Мигранти пробиха македонската граница с таран

"Държавата напълно изпусна контрола", посочва на свой ред зам.-кметът на община Пайония Костас Мемецис. "Нямам нищо против големите неправителствени организации като "Лекари без граници". Но съм против стотиците доброволци, които идват в страната и си мислят, че могат да се държат както си искат", казва Мемецис и настоява само признати неправителствени организации да имат правото да извършват хуманитарна дейност.

Страх и агресия

Мемецис се ядосва и на поведението на бежанците. "Блокадите на железопътния транспорт и на магистралите нанасят много щети на страната. Бежанците нямат право да причиняват това на държавата, която ги е приютила", казва той.

Мемецис отправя критики и към правителството в Атина. Оплаква се, че неговата община трябва да приюти 35% от бежанците в Гърция, въпреки че е една от 17-те най-бедни общини в страната. Много местни жители се чувстват застрашени и все по-често се говори за създаването на дружинки за гражданска отбрана.

Мемецис твърди, че са се увеличили и продажбите на оръжие. Тук обаче той се заблуждава. Според данни на полицията, през първите три месеца на тази година в община Пайония са били подадени 50 молби за удължване или придобиване на разрешително за притежание на оръжие. За същия период през миналата година са били подадени 53 такива молби.

Михалис Церникудис също твърди, че настроенията сред местните жители са се променили радикално. В миналото предприемачът е бил член на консервативната партия "Нова демокрация". Но след като се разочаровал от голямата политика, започнал да се занимава с доброволческа дейност.

Той споделя, че от няколко седмици насам наблюдава опасна промяна на настроенията сред неговите приятели и познати. "Натрупва се агресия, а това може да доведе до неразумни действия от страна на местните хора. И ако някой тукашен бъде арестуван и вкаран в затвора, спиралата на насилието окончателно ще се завърти", казва Церникудис.

Източник: БНР, Българската редакция на "Дойче веле"