Общинският съветник от Пловдив Айри Мурад, който прави втори опит да вземе матурите след 12-и клас. е изпитан от екип на Нова телевизия и резултатите не вдъхват надежда

Трябва ли един общински съветник да бъде грамотен? Едва ли някой би отговорил отрицателно на този въпрос, но въпреки това всичко остава в сферата на пожеланията, особено ако видим какво се случва на практика. 

Преди няколко месеца общинският съветник от Пловдив Айри Мурад доби популярност с това, че няма средно образование и е неграмотен, а същевременно е член на общинската образователната комисия. Мурад е от партията на Касим Дал НПСД, която е част от Реформаторския блок.

Айри Мурад се отказал от училище, защото заминал да работи в Германия още като тийнейджър. Върнал се и станал имам. А преди година решил и да става политик. Така станало важно и да завърши поне средно образование. На матурите през май обаче пловдивският общински съветник изкарва двойка.

На поправителните матури по български и по философия Мурад прави втори опит вземе официално средно образование. Пред екип на Нова телевизия общинарят бе изпитан, а казаното от него не вдъхна надежда, че е взел изпитите.

Според Мурад правилно е да се изписва "гонидба" и "предзкажа". По негови собствени думи в училище харесвал историята. Най-баналния въпрос "Кога е създадена българската държава" обаче отговаря с "687 година". Според него също така България е освободена от турско робство през 1912 г.

Той се успокоява с това, че дори образователният министър Меглена Кунева или премиерът Борисов биха били скъсани, ако се явят сега на матурата.

Примерът с Айри Мурад трябва да ни накара да се замислим докъде е стигнала и образователната, и политическата ни реалност, щом полуграмотен човек може да бъде член на образователна комисия към общински съвет. И как този полуграмотен човек е стигнал до ниво да държи матури?